Pred nekaj dnevi je v veljavo stopil zakon, ki je bil sprejet februarja letos in po katerem je prepovedano kaditi na t.i. zelenih površinah. Nekatera mesta, na katerih je prepovedano kaditi v New Yorku, so: Central Park, High Lane, javne plaže na Coney Islandu ter območja za pešce kot sta Times in Herald Square. Kazen za prižgano cigareto na teh območjih je približno 35 evrov.

Gre za enega izmed ukrepov newyorškega župana Michaela Bloomberga, da bi v mesto nebotičnikov vpeljal bolj zdrav življenski slog. “Letošnje poletje bodo newyorčani v parkih in na plažah dihali svež zrak, prav tako pa jim ne bo treba več sedeti na cigaretnih ogorkih”, je povedal.

Podobne prepovedi so sprejeli tudi v Los Angelesu in Chicagu, trend pa se nadaljuje tudi po drugih delih ZDA, tako na lokalni kot na državni ravni. Zakon, ki je stopil v veljavo ta teden v New Yorku, pred cigaretnim dimom ščiti več kot 1700 parkov in več kot dvajset kilometrov plaž, promenad in trgov.

Vojno proti tobaku so napovedale tudi nekatere sosedske skupnosti. Prebivalci elitne četrti Upper West Side se trudijo uveljaviti prepoved kajenja v stanovanjih. V nekaterih stanovanjskih hišah, ki so namenjene izključno oddaji, se v pogodbah že pojavljajo členi, ki najemnikom prepovedujejo kajenje znotraj stanovanj.

Kljub temu pa boj za zaščito pasivnih kadilcev ni brez protestov – mnogi se pritožujejo, da oblasti preveč posegajo v osebno svobodo posameznika. Takšno mnenje gotovo podpira tudi tobačna industrija, ki zaenkrat še ni povedala, ali protitobačni ukrepi res zmanjšujejo dobiček teh velikih korporacij.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj