Znanstveniki vedno resneje opozarjajo na zadimljenost površin v prostorih, kjer se zaradi dolgotrajnega kajenja nalagajo strupene snovi. Tovrstni nevarnosti so še najbolj izpostavljeni majhni otroci – ti se radi plazijo po preprogah, se valjajo po kavču in se dotikajo oblek staršev kadilcev. S tem so izpostavljeni škodljivim učinkom tudi, če njihovi starši ob njih sploh ne prižgejo cigarete. V Ameriški raziskavi v San Diegu so sledove nikotina našli v laseh in urinu otrok, ki živijo skupaj s kadilci. S tem je lahko ogrožen razvoj njihovih možganov, poveča pa se tudi možnost obolenja za rakom.

Tudi ostanki cigaretnega dima škodujejo dojenčkom­­

V cigaretnem dimu so majhne količine zelo strupenih snovi, med drugim butan, (najdemo ga v vžigalnikih), arzenik, ogljikov monoksid, benzen, toluen (prisoten je v razredčilih za barve), amoniak, krom (uporablja se za izdelovanje jekla), kadmij (sestavina akumulatorjev), svinec, vodikov cianid (sestavina kemičnih orožij) in polonij 210 (radioaktivni rakotvorni element za izdelavo strupov).

Starši, ki se jim zdi prenehanje kajenja prevelik korak, lahko omilijo posledice zadimljenja bivalnih prostorov tako, da jih napolnijo z rožami, ki absorbirajo strupene snovi cigaretnega dima. Stene naj večkrat prebelijo z zdravju neškodljivo barvo, da s tem prekrijejo toksične delce. Redno naj tudi perejo oblačila in čistijo pohištvo iz blaga.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj