“Moda se spreminja, slog ostaja,” je že zdavnaj rekla slavna Coco Chanel. In podobnega mnenja je bil tudi Karl Lagerfeld, ko je dejal “trendovsko je zadnja stopnja pred ceneno”.

Ava Garnder je bila oblečena za ubijanje v filmu ‘The Killers’

Bo že res nekaj na tem. Medtem, ko se moda neprestano spreminja, zaradi česar ne more biti trajnostna, kar pomeni neustrezen odnos do okolja; pa brezčasen, prefinjen, klasičen slog prinaša več prednosti. Prva je ta, da smo v klasičnih kosih vedno videti urejeni in ženske ženstvene in damske; drugi je ta, da tudi ko gledamo fotografije izpred desetletij, se ne bomo zgroženo prijeli za glavo, češ “kaj smo pa nosili”.

Zato so tudi največje lepotne in modne ikone v zgodovini tudi danes videti brezčasne in nikoli zastarele – ker je njihov slog brezčasen. Grace Kelly, Ava Gardner, Marilyn Monroe, Audrey Hepburn … so le nekatera izmed imen, ki kadarkoli jih pogledamo, delujejo ženstvene, urejene dame in nikoli zastarele, četudi so fotografije iz petdesetih in šestdesetih.

Trenčkot – večna klasika

In eden izmed kosov, ki so brez dvoma večni, je zagotovo dobri, stari trenčkot. Kos, ki ga lahko nosimo in kombiniramo na skorajda vse; ki je primeren za vse starosti in celo oba spola; in ki nadgradi popolnoma vsak outfit. Skratka, trenčkot je kos, ki vsakič znova uspešno prestane ‘test časa’, zato upravičeno uživa kultni status.

Dandanes je skoraj 200 let, odkar so zasledili prve zametke spodobnega trenčkota – njegov nastanek naj bi menda segal celo v 1820. Ob misli na trenčkot večina pomisli na priznano britansko blagovno znamko Burberry, ki slovi po izjemno kakovostnih, klasičnih trenčkotih. Burberry je je tkanino ‘gabardine’ ustvaril že daljnega leta 1879. Gre za material, ki diha, a je hkrati vodoodporen, kakršen mora pravi trenčkot tudi biti. Ne pozabimo namreč na deževno angleško vreme ter dejstvo, da je drugo ime zanj pri nas ‘dežni plašč’.

Filmska in modna zgodovina trenčkotov

Načeloma so najbolj priljubljeni in prodajani trenčkoti v naravnih, nevtralnih tonih kot so bež, svetlo rjav in kaki, ki delujejo tudi najbolj uglajeno in brezčasno. Zemeljski toni oz. ‘nevtrali’ so najbolj priljubljeni tudi pri zvezdnikih in to že od nekdaj. Tako je Humphrey Bogart leta 1941 nosil Aquascutum Kingsway trenč v filmu The Maltese Falcon, nato pa še leta 1942 v filmski klasiki Casablanca ter leta 1946 The Big Sleep. Trenčkotu je tako priljubljenost neprestano naraščala, saj je bil primeren za novinarja, gangsterja ali detektiva.

Meryl Streep v ‘Kramer vs. Kramer’
Audrey Hepburn
Humphrey Bogart

Tudi Audrey Hepburn ga je nosila v filmih Holly Golightly in slavnem Breakfast At Tiffany med drugim; Meryl Streep kot Joanna Kramer v kultni klasiki Kramer vs Kramer … in noben filmski lik ne bi bil povsem enak brez trenčkota.

Trenčkot danes

Dandanes so trenčkoti na voljo v celi vrsti materialov, dolžin in modelov. Klasika seveda ostaja svetlo bež trenčkot, a danes so na voljo v praktično vseh barvah. Mnogi oblikovalci jih z raznimi dodatki naredijo tudi izjemno trendovske, a četudi so morda mamljivi, ne pozabimo, da tak kos lahko nosimo eno sezono, nato pa smo v njih videti vsaj zastarelo, če ne celo malce trapasto.

Trenčkot je zato kos, ki se ga splača kupiti kar se da klasičnega in kakovostnega, saj ga boste lahko imeli celo življenje. Bonus: tako hkrati zmanjšujete potrošnjo; spodbujate proizvodnjo kakovostnih izdelkov in podjetij, ki proizvajajo kakovostne izdelke; v takih kosih boste vedno videti urejeni in brezčasni; ter sodelovali boste pri varovanju okolja.

Le kaj boljšega bi si torej še lahko želeli? Vsi glasovi so ZA kakovosten in klasičen trenč.

Zvezdniki in trenčkoti

Zvezdniki pa niso nosili trenčkotov le za filmske vloge, temveč tudi v modnih editorialih in vsakdanjem življenju, saj je to res daleč najbolj uporaben in vsestranski kos. V osemdesetih ga je na mnogih dogodkih nosila princesa Diana; oboževal ga je tudi David Bowie in mnogi drugi; nadvse priljubljen pa je tudi dandanes, tako pri mladih kot tudi malo manj mladih zvezdnikih. Fotografije si lahko ogledate spodaj.

V vsakdanjem življenju …

Victoria Beckham danes …
… in nekoč
Charlize Theron
Marilyn Monroe
Kate Middleton
Melania Trump
Mariah Carey
Mlada Goldie Hawn
Ava Gardner
Princesa Diana in princ Charles
David Bowie
Brigitte Bardot

… in v modnih editorialih, pa tudi moški zvezdniki

Kate Moss kot Brigitte Bardot
Lauren Hutton
David Beckham
Tom Hardy

Že imate svoj trenčkot ali morda celo več njih?

PREBERITE TUDI: 16 kosov, ki bi jih vsaka ženska morala imeti v svoji omari

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj