… (večkrat nasičenimi maščobnimi kislinami), kar dvakrat večje tveganje za povišano raven telesne maščobe.

Raziskovalci so primerjali tri različne skupine – matere, ki so novorojenčke samo dojile; matere, ki so poleg dojenja dodajale adaptirano mleko in matere, ki so uporabljale samo adaptirano mleko. V študiji so poleg telesne teže merili tudi telesno maščobo, saj ima ta največji učinek na posameznikovo zdravje.

Raziskovalci so preučevali različne maščobne kisline, a so ugotovili, da k prekomerni telesni maščobi najbolj pripomorejo prav trans nasičene maščobne kisline – tako pri dojenčkih kot pri materah. Dojenčki, katerih matere so zaužile več kot 4,5 gramov trans maščobnih kislin na dan, so imeli dvakrat večjo verjetnost za višji delež telesne maščobe kot tisti dojenčki, katerih matere so zaužile manj kot 4,5 gramov trans maščobnih kislin na dan.

Pri materah, ki so zaužile več kot 4,5 gramov trans maščobnih kislin na dan, je bilo prav tako povečano tveganje, da boso imele prekomerno telesno maščobo. Ti podatki kažejo, da imajo trans maščobe v obdobju, ko ženska doji, večji vpliv na pridobivanje teže kot drugače.

Čeprav naj bi bilo materino mleko optimalna hrana za zdravje novorojenčkov, lahko zaradi neustrezne prehrane mater vsebuje veliko trans maščob, zato v določenih primerih ni najboljša izbira oz. bi morale matere paziti, da jedo zdravo.

PREBERITE TUDI: Raziskava: debelost nosečnice vpliva na razvoj možganov zarodka

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj