Modni dodatek, potrebna oprema ali večni primanjkljaj le-teh v vaši omari? Torbica kot vse omenjeno in še več.

torbice

Pa poglejmo najprej malce v zgodovino, kjer je iz mošnjička nastala denarnica in takoj zatem torbica. V času Egipčanov je izdelovanje pripomočka postalo umetnost, prve zapisane omembe najdemo v 14. stoletju, pravi preporod in konkretni začetki torbic, ki jih poznamo danes, pa se je razširil v 19. stoletju.

zgodovina torbic

Še preden pa bi lahko torbice doživele pravi razcvet, se je pričela druga svetovna vojna, ki je zaradi potreb prinesla uporabne poštarske torbe. V 50. letih prejšnjega stoletja pa so pričela izdelovati torbice velika imena, ki jih poznamo in so cenjena še danes: Louis Vuitton, Hermes in Chanel, ki je izdelala torbico s prepoznavno pravokotno obliko iz prešitega usnja in z zlato verigo.

Chanel torbica

Torba, torbica je primarno namenjena za shranjevanje osebnih pripomočkov in kot modni dodatek k celostni podobi. S čim jo želimo napolniti, pa verjetno nimamo nikoli težav.
Že dalj časa ne drži dolgo želeno in veljavno, da se mora barva torbice ujemati s čevlji. Večja zabloda tiči v neprimerni torbici glede na priložnost. Zato se nehajte obremenjevati z barvo, saj se lahko ujema le s pasom ali pa z ničimer, kar je na vas. Dandanes lahko z barvami vlečete le rdečo nit in dodajate nekaj svojih not.

Dnevna damska torba

Je predvsem funkcionalni dodatek in tako velika, da vanjo položimo pollitrsko plastenko vode poleg drugih pomembnih reči, ki jih potrebujemo skozi ves dan. Dolgoročno se obnesejo usnjeni izdelki praktičnih oblik, ki lahko ostajajo uporabni več let. Sicer pa ste morda že opazile, da kvalitetno usnje pridobi pravo obliko šele po določenem času uporabe in ne takoj, ko novo pridobitev prinesemo iz trgovine. Več predalov v notranjosti omogoča večjo organiziranost, možnost hitrega zapiranja in odpiranja torbe nam pomaga prihraniti čas, ko prsti iščejo zvoneči telefon.

damska torbica

­

9 KOMENTARJI

  1. Petra, čestitke za odličen članek, ki sem ga na mah prebrala. Zelo sistematično in berljivo napisan, se veselim vseh tvojih (naslednjih) prispevkov. Pa tudi slikice so zelo privlačne!

  2. Super članek!! Sem ugotovila, da nimam nobene večerne torbice, primerne za opero?!? Ponavadi grem kar brez torbice, vse stvari dan v zep spremljevalcu.ampak vidim, da bom morala v nakup.

  3. Aaaaaaa, super članek!
    Se mi zdi, da se bo moj torbičarski WL razširil! Zelo zelo bi imela kako pisemsko. Kar je totalno v nasprotju s trenutno zbirko skoraj potovalnih torb 😉

  4. odlično, članek 1A! torbice so moja ljubezen šele zadnjih nekaj let, sem pa trenutno pri uporabnih, zanimivih poštarskih. priznam, da sem že kriva kakšnega kiksa v smislu “napačna torbica ob napačnem času”… kot pa opažam tudi okoli sebe, pri tem še zdaleč nisem edina. res pa je, da je poznavanje tega kar nekje med dresscode-om in bontonom. morda se bo pri meni čez čas, ko bo več gledaliških in cocktail priložnosti ;), pojavilo tudi več takih torbic. trenutno ostaja moj fokus naravnan na casual s pridihom nenavadnosti tu in tam.

  5. Uf, torbice … nekoč moj fetiš, dandanes pa s precej bolj racionalnim pristopom. V tem koledarskem letu si nisem kupila še nobene 🙂 Napredek. S temle člankom si me pa premamila … ampak bom karakter! :))

  6. Super članek, ugotavljam, da moja zbirka še zdaleč ni popolna! 🙂 Resno, manjka mi ena lepa pisemska torbica za zvečer in kakšna malo večja dnevna bi mi tudi prav prišla…

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj