Iščete novo zaposlitev. Natančno ste napisali svoj življenjepis; preverili najpomembnejše pri govorici telesa in natanko preučili podjetje, kamor greste na razgovor. A vse to je zaman, če ne posedujete določenih osebnostnih lastnosti. Katere so to? Katere značilnosti oz. osebnostne lastnosti zaposlovalci iščejo, a jih pri kandidatih vse prepogosto ne najdejo?
 
 
Te lastnosti so najbolj pomembne že ob prvem vtisu in dober kadrovik jih bo takoj zaznal (ali njih odsotnost) – menda že v 30 sekundah po predstavitvi kandidata. Zato se je treba zavedati, da prvi vtis težko popravimo.
 

1. Profesionalnost

2. Energičnost

3. Samozavest 

“Dober kadrovik oz. manager vas bo prebral v trenutku, ko boste stopili skozi vrata,” so povedali strokovnjaki. Od oblačil, ki jih nosite; načina, kako stojite; kakšen stisk roke imate ob predstavitvi; kako se predstavite (kot samozavesten, energičen profesionalec). Vsekakor pa se zaposlovalci strinjajo, da je samozavest lastnost številka ena, ki jo najbolj pogrešajo pri kandidatih.
 
“Vsem kandidatom damo zelo podrobne napotke,” so še povedali. Najbolj uspešen kandidat bo tisti, ki bo samozavestno stopil skozi vrata, takoj ponudil roko, je primerno oblečen ter se je pozanimal o podjetju.
 
Ostale lastnosti, ki so prav tako zelo pomembne pri odločanju, ali vas bodo zaposlili ali ne, pa niso vidne na prvi pogled, temveč šele v intervjuju. In sicer:
 

4. Motiviranost, samoiniciativnost

Pomembno je, da imate delovne izkušnje in rezultate, ki nakazujejo na to, da ste delali samostojno in neodvisno ali presegli pričakovanja brez posebnega mentorstva. “Zato v zaposlitvenih intervjujih povejte zgodbe, kako ste podjetju privarčevali; kaj ste dosegli na prejšnjih delovnih mestih in kako vam je pri tem pomagala lastna motiviranost.”
 

5. Intelektualna radovednost

Spregovorite tudi o svojih hobijih, zanimanjih in jih vsekakor vključite v življenjepis. “Ko delodajalci iščejo lastnost radovednosti, iščejo predvsem dve stvari,” pravijo svetovalci za zaposlovanje. “To sta sposobnost reševanja problemov in neprestana predanost učenju novih tehnologij, rešitev in znanj, ki vam bodo koristile pri napredovanju in iskanju zaposlitev na spreminjajočem se trgu dela.”
 
Zaposlovalci namreč iščejo ljudi, ki bodo v podjetju ostali dolgoročno in godrnjač, ki mu ni prav, da se mora naučiti upravljanja z novo bazo podatkov ni tako zaposlitveno privlačen kot nekdo, ki se rad uči novih stvari.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj