… da mu zagotovite lepo otroštvo. Naj gre za izobraževanje, hrano ali udobje, starši svojim otrokom vedno ponudijo najboljše. Vendar pa lahko včasih zamudite najpomembnejše stvari, medtem ko jim poskušate dati najboljše iz materialnega sveta. Udobje mora dopolnjevati tudi način življenja, ki naj bi ga otrok upošteval. Obnašanje, vrednote in zdrav odnos do življenja so sestavni del otrokovega značaja in načina življenja.

Deljenje

Um je v prvih letih življenja kot čista plošča. Karkoli se otroci naučijo, to kasneje uporabijo v življenju. Še pomembneje pa je, da kar vidijo, tudi naredijo. Zato je za vas kot starše pomembno, da privzgojite otroku željo po deljenju. Naj bo to deljenje stvari, ali svojih čustev.

Spoštovanje

Vaš otrok bi vas zagotovo spoštoval, ampak ali spoštuje tudi vrstnike? Otrokov odnos z vrstniki je pomemben za določitev vedenja, ki ga otrok kaže. Ko svojega otroka učite, naj z vsemi ravna spoštljivo, poskrbite, da začnete pogovor o tem, kako z njim ravnajo drugi in kaj ob tem čuti.

Čas

Če posvetite otroku svoj čas, je to največje darilo, ki ga lahko dobi od vas. Čeprav se vam lahko zaradi trenutnega obnašanja vašega otroka zdi, da je katera koli draga igrača ali video igrica najboljša stvar, ki ga lahko osreči, morate vedeti, da se bo darilo časa vedno obrestovalo; v sedanjosti in v prihodnosti. Preživljanje kakovostnega časa s svojim otrokom vam bo pomagalo, da ga boste bolje spoznali, da boste lahko analizirali njegovo vedenje in razloge zanj.

Recite ne zbadanju

Zbadanje je slaba stvar. Vaš otrok se mora popolnoma zavedati tega dejstva in na to morate vedno posebej poudarjati, ko govorite. Zbadanje lahko povzroči, da se počutite manj samozavestnega, ponižanega in včasih lahko nekoga celo prizadene bolj, kot si mislite. Tudi ko je to zabavna stvar, naučite svojega otroka, da potegne črto, ko gre za podajanje kakršnih koli komentarjev o komur koli.

Cenjenje

Čeprav morda nima vedno največjega vpliva na odrasle, hvaležnost staršev otrokom veliko pomeni. Ponovno potrjuje njihovo vero vase in krepi samospoštovanje. Če otroka cenite zaradi majhnih stvari, kot so zdravo vedenje, udeležba na tekmovanjih in drugi majhni dosežki, lahko veliko pripomorete k njegovemu boljšemu počutju.

PREBERITE TUDI: Kaj je avtoritativna vzgoja in zakaj je edina oz najbolj pravilna?

 

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj