… zlasti če ste nagnjeni k nekaterim kožnim obolenjem. Preberite v nadaljevanju, kaj se zgodi, če preskočite prho vsake toliko časa.

1. Slabe bakterije se razmnožijo

V našem telesu so tako dobre kot slabe bakterije. Vaša koža je pomembna ovira med škodljivimi bakterijami (vrstami, zaradi katerih lahko zbolite) in notranjostjo telesa, zato prhanje preprečuje, da bi bakterije prišle v vaše telo (pomislite: skozi usta, nos in oči). Še več, prhanje lahko izboljša razmerje med dobrimi bakterijami v telesu (takšnih, ki vam pomagajo prebaviti hrano in na splošno ostanete zdravi), v primerjavi s slabimi bakterijami. Torej, ko preskočite prhanje, vaše telo ne krepi dobrih bakterij vaše kože, zaradi česar je bolj dovzetna za škodljive bakterije.

2. Povečate možnosti za različne bolezni

Ko se prhate, očistite mikrobe, s katerimi ste se srečevali ves dan, vključno s tistimi, ki lahko vstopijo v vaše telo skozi oči, usta in nos in povzročijo, da zbolite. Če pa si med prhanjem vzamete nekaj dni časa, lahko dosledno umivanje rok zelo pomaga pri preprečevanju bolezni.

3. Imeli boste vonj

Malo znano dejstvo je, da vonja telesa ne povzroča znoj, ampak dejansko izhaja iz plinov, ki jih bakterije oddajajo, ko zaužijejo telesne beljakovine in maščobne kisline, pravi študija iz leta 2018, objavljena v reviji Microbiome. Ko nekaj dni preskočite prhanje, lahko vaše telo sprosti potencialno neprijetne vonjave.

4. Vaša koža bo izsušena

Če imate kožne bolezni, ali ste nagnjeni k izsušeni koži, lahko redno prhanje pomaga preprečiti vnetje in suhost.

5. Lahko dobite rjave madeže na koži

To je sicer precej redko, vendar se težave s kožo lahko razvijejo, če se ne prhate redno. “Dermatitis neglecta redka kožna bolezen, ki se lahko razvije kot posledica neupoštevanja higiene, kjer se odmrle kožne celice kopičijo in povzročajo madeže na koži,” pravi dr. Muhammad, specialist dermatologije. Do tega lahko pride, ko se na koži nabira umazanij in ker se znoj ne izpira redno.

PREBERITE TUDI: Kdaj se je bolje prhati – zjutraj ali zvečer?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj