… privošči kakšen kozarček preveč. Seveda lahko tu in tam spijete kozarec vina, celo priporočljivo je, vendar vse v mejah normale. Nedavna raziskava je pokazala, da povprečni človek, ki ni zasvojen z alkoholom, vsako leto zaužije okoli 9,5 litra alkohola. Ta številka predstavlja zaužit alkohol, ki ga spijejo občasni pivci, kadar so zunaj s prijatelji.  Recimo, da ste del te “povprečne” skupine – kaj bi se zgodilo, če bi za nekaj časa popolnoma prenehali piti alkohol?  Preverite, kaj so pokazale raziskave.

Teden 1: Povečan apetit in hrepenenje po sladkorju

Prvi teden po popolni prekinitvi so ljudje poročali o povečanem apetitu in hrepenenju po sladkih živilih. Tarnali so tudi o zmanjšani kakovosti spanja in močnejših glavobolih, ki so lahko posledica padca krvnega sladkorja.

Teden 2: Izboljšanje spanca in počutja

Večina ljudi poroča, da se njihov spanec izboljša. Poleg tega opazijo zmanjšanje temnih kolobarjev, pa tudi zmanjšano otekanje obraza, kar pomeni bolj zdrav in mladosten videz.

Pričakovane spremembe vključujejo:

  • Urinarni sistem začne pravilno delovati.
  • Alkohol zmanjšuje proizvodnjo sline, zato se ob prenehanju pitja, zobna sklenina izboljša, posledično pa se zmanjša tveganje za nastanek granuloma.
  • Izboljšanje sposobnosti za okus in vonj – alkohol ubija receptorje za okus in vonj, vendar se sčasoma obnovijo.

Teden 3: Jetra se začnejo obnavljati

V tretjem tednu se začne obnova jeter, ki so najbolj trpela v času pitja alkohola, pa čeprav v dokaj zmernih količinah.
Izboljša se krvni obtok, zaradi česar lahko več kisika prosto teče po telesu. Posledično se spremeni barva kože in tanke gube začnejo izginjati. Izboljša se tudi prebava.

Teden 4: Zmanjšano tveganje za srčne bolezni

V četrtem tednu povprečna oseba izgubi približno šest do osem kilogramov. Tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni se zmanjšuje z obsegov vašega pasu. Nekateri ljudje imajo celo nižji krvni tlak. Številni ljudje so v tem času poročali tudi o izboljšanju splošnega počutja, saj možgani začnejo delovati bolj produktivno.

PREBERITE TUDI: Tako alkoholizem uniči mnogo družin

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj