… in ko ste se poročili. Vendar niso vsi spomini, ki si jih močno zapomnite, tisti, ki bi jih nujno uvrstili med pozitivne. Na primer, morda ste imeli prometno nesrečo in se vam zdi, da se je težko otresti teh spominov. No, glede na nedavne raziskave obstaja razlog, zakaj se lahko spomnite predvsem grozljivih spominov.

Pravzaprav ima večina ljudi strašljive spomine, ki si jih lahko živo prikličejo v spomin, pravi dr. Tracey Shors, profesorica vedenjske in sistemske nevroznanosti na univerzi Rutgers. Nedavna študija, objavljena v reviji Nature Communications, je pokazala, da stresni nevrotransmiter norepinefrin (aka noradrenalin) olajša predelavo strahu v možganih tako, da stimulira nekatere živčne celice v vaši amigdali (del vaših možganov, ki je odgovoren za čustva, čustveno vedenje in motivacijo) in ustvari ponavljajoč se vzorec električnih razelektritev.

Ta vzorec spremeni frekvenco možganskih valov v vaši amigdali iz stanja mirovanja v stanje vzburjenosti. In to spodbuja nastanek spominov na strah. V bistvu, ko ste prestrašeni, vaše telo sprosti poplavo stresnih hormonov, ki v bistvu vžgejo spomin v vaše možgane.

Vendar se to ne zgodi samo zato, da bi vas mučili. Strašljivi spomini “ostanejo z nami, da se jih lahko spomnimo in nato uporabimo informacije, da se izognemo podobnim izkušnjam v prihodnosti,” pravi dr. Shors. “Namenjen je temu, da nas usposobi, da se pripravimo na prihodnje slabe dogodke.” 

PREBERITE TUDI: Ta sadež je nadvse učinkovit za boljši spomin

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj