Antioksidanti, ki jih vsebujejo, lahko namreč preprečijo upadanje mentalnih sposobnosti, ki jih prinaša staranje.

V raziskavi so starejši odrasli vsak dan spili tri kozarce borovničevega soka, kar je izboljšalo njihove rezultate na testih učenja in spomina za kar 20 %. V preteklosti so bile že opravljene raziskave, ki so nakazovale na to, da borovnice pozitivno vplivajo na delovanje možganov, vendar so bile vse izvedene na živalih – to je prva raziskava, ki je bila opravljena na ljudeh. In rezultati so potrdili, da so borovnice upravičeno naslovljene z nazivom superhrana.

PREBERITE TUDI: Borovnice znižujejo krvni tlak

Odkritja v zvezi s pozitivnimi učinki borovnic se dogajajo že vsaj kakšno desetletje. Tudi v raziskavah, opravljenih na živalih, je bilo ugotovljeno, da so starejše živali, ki so uživale borovnice, izboljšale svoj spomin, včasih celo do takšne mere, da so bile na isti ravni kot njihovi mlajši vrstniki. Za to se lahko zahvalimo vsebnosti antioksidantov antocianinov, ki sodijo med polifenole, ti pa se nahajajo praktično v vsem sadju in zelenjavi, delujejo pa proti boleznim kot so rakava obolenja, srčno-žilne bolezni in drugie.

Poleg tega antocianini naredijo možgane tudi bolj odporne na stres, saj delujejo kot nekakšen zelo blag ‘strup’, ki spodbudi telo, da postane močnejše. Znanstveniki upajo, da bodo ta odkritja lahko uporabili tudi za zdravljenje in preprečevanje bolezni kot so Alzheimerjeva in ostale nevro-degenerativne bolezni, zelo pa so priporočljive tudi za študente in naporne študijske dni pred izpiti.

Najbolj koncentriran vir borovnic so zamrznjeno-sušene ekološke borovnice v obliki prehranskega dopolnila.

PREBERITE TUDI: Uživanje jagodičevja ženske varuje pred srčnim infarktom

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj