… bodo posledice trajne in nepopravljive – in to ne le lepotne. Grizenje nohtov se praviloma začne v otroštvu in se nadaljuje v odraslo dobo. Gre za zelo slabo navado, ki je ne le videti zelo grdo, temveč tudi ni zdrava, saj bakterije z nohtov in rok prihajajo v usta in s tem v telo.

Raziskava, opravljena v Franciji, je pokazala, da kar 26 odstotkov populacije grize nohte, v starostni skupini 21 do 25 let pa kar 42 odstotkov. Prenehanje je izjemno težko, saj gre za nekakšno odvisnost, a ne glede na to bi se morali vsi potruditi, da prenehajo, opozarjajo strokovnjaki dermatologi: “Kronično grizenje nohtov lahko povzroči resne probleme. Poleg tega, da je koža okoli nohtov vneta, ponavljajoče se grizenje nohtov poškoduje tkivo, ki vpliva na rast nohtov, kar lahko vodi v nenormalen videz nohtov. Večja je tudi podvrženost infekcijam.”

Da bi ljudem pomagali premagati to navado, dermatologi svetujejo striženje nohtov popolnoma na kratko ter redne manikire, saj plačevanje za urejanje nohtov vpliva tako, da je manj verjetnosti za grizenje. “Pri nekaterih je grizenje znak resnejših psiholoških in čustvenih težav. Če ste večkrat neuspešno poskusili prenehati, se posvetujte s strokovnjakom.”

PREBERITE TUDI: Urejenost na delovnem mestu

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj