Virginijski nepozebnik oz. latinsko hamamelis virginiana izhaja iz Severne Amerike, a raste tudi pri nas. Nepozebnik je pravzaprav grm, na katerem se cvetki pojavijo že novembra in nato zaprti v mrazu vztrajajo do pomladi. Ko se otopli, se cvetni lističi razprejo.

PREBERITE TUDI: Resnica o kozmetiki – 1. del


Nepozebnik so uporabljali že Indijanci, saj dobro vpliva na kožo, zdravi akne, in zmanjšuje vnetja. Poleg teh ugodnih zunanjih vplivov pa dobro deluje tudi, če ga uživamo. Varuje žilne stene in uravnava krvni tlak. Zdravi drisko, pomiri bruhanje, kašelj in prehlade. Izvlečke nepozebnika izdelujejo iz vejic, lubja in listov.

Nepozebnik je močen antioksidant. Znano je, da antioksidanti lovijo proste radikale in pomagajo k hitrejšemu zdravljenju, obnavljanju in celjenju kože. Kožo naravno čisti in in delujte antiseptično, zato je njegov izvleček že dolgo pomembna sestavina v kozmetični industriji. Vsebuje namreč tanin, ki pripomore k hitrejšemu celjenju odrgnin, pikov, ureznin in vnetij. Ugodno deluje tudi ob srbečici in rdečici. Kožo vlaži, mehča in kot naravno zdravilo pomaga celo pri zdravljenju herpesa!

Še nekaj namigov, za kaj vse je virginski nepozebnik koristen:

  • pomaga proti zabuhlim očem;
  • manjša srbečico;
  • blaži opekline;
  • lajša bolečine ob odrgninah;
  • lajša bolečine pri hemeroidih;
  • ugodno deluje na ureznine, akne in rane.

PREBERITE TUDI: Skrivnost lepe kože: šipkovo olje

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj