… ženskam. Presenetilo vas bo, ko boste prebrali, česa pred 100 leti ženske niso smele početi. Čeprav je to danes za nas nekaj povsem običajnega in samoumevnega, se je v preteklosti mnogo žensk moralo boriti za to in hvaležne smo jim iz srca.

1. Nakupovanje v lastni režiji

Od ženske se je pričakovalo, da jo je vedno spremljal moški, kadar je zapustila hišo in še posebej, če je odšla po nakupih. Moški so bili tam, da so jih zaščitili. V nekaterih mestih pa celo ženskam ni bil dovoljen v stop.

2. Hlače

V preteklosti so ženske nosile samo krila. Za njih ni bilo družbeno sprejemljivo, da nosijo hlače, v nekaterih državah pa je bilo celo nezakonito. Hlače so bile znak moškosti in upora.

3. Volilna pravica

Moški so bili prepričani, da ženske ne spadajo v politiko, zato niso imele volilne pravice. Veljalo je namreč, da imajo ženske slabše razvite možgane in so mentalno šibkejše.

4. Bančni račun in kreditna kartica

Ženske niso smele imeti bančnega računa ali kreditne kartice. Če so bile samske, je papirje za njih moral podpisati njihov oče. Prav tako niso dobile posojil.

5. Vojska

Ženske se niso smele pridružiti vojski, razen če se je bližala vojna in je država potrebovala vse možne okrepitve na bojnem območju.

6. Potni list

Ko se je ženska poročila, sta skupaj z možem dobila skupni potni list. Nepredstavljivo je bilo, da bi ženska kam odpotovala brez svojega moža.

PREBERITE TUDI: Pravila zmenkov, ki jih mnogi ne upoštevajo več

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj