Klinični psiholog Michael Breus, doktor znanosti, ima nasvet št. 1 za več energije in boljši spanec: in sicer čimprej, ko vstanete, pojdite ven na svetlobo.

Delil pa je tudi svojo jutranjo rutino: vsak dan vstane ob 6.15, spije velik kozarec vode in medtem, ko čaka na sončni vzhod, meditira. Ob 7. uri zjutraj se sprehodi s svojima dvema psoma, Hugom in Moosom, okoli bloka in seveda sončna očala pusti doma.

“Vsak človek bi moral čim prej po tem, ko se zbudi, iti ven in se vsaj 15 minut predajati neposredni naravni svetlobi. To je odločilnega pomena,” pravi Breus, losangeleški specialist za spanje in soavtor nove knjige Energize!Go from Dragging Ass to Kicking It in 30 Days.

Breusova preprosta življenjska metoda je odraz vse več znanstvenih dokazov, ki povezujejo zadostno izpostavljenost močni svetlobi zgodaj zjutraj z vsem koristnim – od boljšega spanca in jasnejšega razmišljanja do boljšega duševnega zdravja ter manjšega tveganja za debelost in sladkorno bolezen.

V eni od raziskav na 700 ljudeh, ki je bila izvedena na vrhuncu ‘pandemije’ COVID-19, je bilo ugotovljeno, da so tisti, ki so 1 do 2 uri dnevno preživeli na prostem ali preživeli dan v svetlo osvetljenem prostoru, redkeje imeli težave s spanjem ali poročali o tesnobi.

Druga raziskava je pokazala, da so ljudje, ki so en teden v svoja stanovanja vsak dan spuščali naravno svetlobo, zaspali 22 minut prej, spali bolj kakovostno ter bili čez dan srečnejši in bolj budni kot v tednu, ko so stanovanje zatemnili z žaluzijami.

Zakaj jutranja svetloba tako vpliva?

“Svetloba je najpomembnejši element za nastavitev naše cirkadijske ure ali notranjega 24-urnega ritma, pri čemer je jutranja svetloba ključnega pomena,” pravi doktor Nathaniel Watson, specialist za spanje in profesor nevrologije na Medicinski fakulteti Univerze v Washingtonu.

Vsak od nas ima ne le eno glavno uro globoko v možganih, temveč tudi vrsto drugih ur v naših tkivih, ki določajo, kdaj se sproščajo hormoni, s čimer ohranjajo naš cikel spanja in budnosti, vzorce lakote in druge dnevne ritme v predvidljivem ritmu.

“Vsak človek bi moral čim prej po prebujenju oditi ven in se vsaj 15 minut predajati neposredni naravni svetlobi, pika.”

PREBERITE TUDI: Spanje je osnova zdravja, a verjetno delate te napake

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj