Življenje Lise Marie Presley je potekalo v središču pozornosti javnosti in je bilo polno vzponov in padcev; od smrti očeta, ko je bila stara komaj 9 let, do samomora njenega sina.

Pevka, ki je življenje živela v soju žarometov vse od rojstva Elvisu Presleyju in Priscilli Presley leta 1968, je bila štirikrat poročena in je preživela uničujoče neuspehe, kot sta bila samomor sina Benjamina Keougha leta 2020 in skrivni boj z odvisnostjo od opioidov in zdravil proti bolečinam.

V mladosti je izgubila očeta Elvisa

Presleyjeva je bila stara komaj 9 let, ko je 16. avgusta 1977 umrl njen oče, Kralj. Po njegovi smrti je postala skupna dedinja njegovega premoženja skupaj z dedkom Vernonom Presleyjem in prababico Minnie Mae Hood Presley. Ko sta leta 1979 oziroma 1980 umrla, je postala edina dedinja in podedovala tudi očetovo rezidenco Graceland.

V knjigi spominov Elvis – By the Presley iz leta 2005, ki jo je napisala skupaj z mamo Priscillo, se je Presleyjeva spominjala lepega odraščanja na posestvu in dejala, da je bilo “neverjetno” ter “polno energije in vznemirjenja”.

“Če je bil oče dobro razpoložen, je bil dan odličen. Vozili smo se s konji ali z vozički za golf. Pri mojem očetu je bilo značilno, da ni nikoli ničesar skrival. Če je bil slabe volje, si to vedel,” je zapisala. “Njegov temperament bi se lahko kosal z Darth Vaderjem. Toda če je bil srečen, so bili srečni vsi. Nikoli te ni dolgočasil.”

Spomnila se je tudi, kdaj ga je zadnjič videla živega, in zapisala, da jo je na dan, ko je umrl, okoli četrte ure zjutraj našel budno in ji rekel, naj gre spat.

“Rekla sem: ‘Dobro’, mislim, da me je poljubil za lahko noč in pobegnila sem,” je zapisala.

Ob 25. obletnici Elvisove smrti se je Presleyjeva svojemu očetu poklonila s posnetkom, v katerem je dejala: “Želim, da veš, da nisem pozabila. Zaradi tebe sem. Ljubim te. Še vedno si čudovit. Tudi takrat si bil čudovit.”

Njen prvi razpadli zakon: z Dannyjem Keoughom

Presleyjeva se je s prvim možem, glasbenikom Dannyjem Keoughom, poročila leta 1988. Leto pozneje sta dobila hčerko Riley, leta 1992 pa sina Benjamina. Dve leti kasneje, maja 1994, sta se razšla.

Kljub razhodu je Presleyjeva leta 2005 povedala, da sta si bila s Keoughom še vedno blizu.

“Smo kot brat in sestra, zato to sploh ni čudno,” je dejala. “Konec koncev je to dobro sporočilo za ljudi: Ni treba, da svoje otroke obremenjuješ s svojimi sramotami, tudi če nista skupaj. Še vedno ste lahko civilizirani. V starosti, ko sem imela z njim otroke, sem vedela, da je Danny nekdo, s katerim bi lahko bila povezana do konca življenja. Vedela sem, da bo dober oče.”

Njen drugi razpadli zakon: z Michaelom Jacksonom

Manj kot mesec dni po koncu zakona s Keoughom se je Presleyjeva poročila z Michaelom Jacksonom, ki ga je prvič spoznala kot otrok na enem od Elvisovih koncertov v Las Vegasu.

“Zelo sem zaljubljena v Michaela, svoje življenje bom posvetila temu, da bom njegova žena. Razumem ga in ga podpiram,” je takrat dejala v izjavi. “Oba se veseliva, da bova ustvarila družino.”

Čeprav sta dve leti pozneje končala razmerje, je Presleyjeva v intervjuju z Oprah Winfrey leta 2016 razmišljala o podobnosti med Jacksonom in njenim očetom ter dejala, da sta oba “imela razkošje, da sta okoli sebe ustvarjala kakršno koli resničnost, ki sta jo želela ustvariti”.

“Imela sta lahko ljudi, ki so se strinjali z njunim programom ali pa se niso strinjali,” je dejala. “Če se niso, so se jih znebili.”

Njen tretji razpadli zakon: z Nicolasom Cageom

Potem ko sta se Presleyjeva in Cage leta 2000 spoznala na rojstnodnevni zabavi Johnnyja Ramoneja, sta hitro postala nerazdružljiva in se avgusta 2002 na 25. obletnici Elvisove smrti poročila na skrivni slovesnosti na Havajih.

Žal sta se razšla manj kot štiri mesece pozneje. “Zelo sem žalostna zaradi tega, vendar se sploh ne bi smela poročiti,” je takrat dejala v izjavi.

Njen četrti razpadli zakon: z Michaelom Lockwoodom

Presleyjeva se je z glasbenikom Lockwoodom začela sestajati leta 2003, poročila pa sta se tri leta pozneje. Leta 2016 sta se ločila, pred tem pa sta dobila še danes 14-letni hčerki dvojčici Harper in Finley.

Njuna ločitev je bila zapletena, saj sta se na sodišču spopadla za skrbništvo nad deklicama; Lockwood naj bi po takratnih poročilih preprečil otrokoma potovanje v Memphis na praznovanje Elvisove 85-letnice, v ločitvenih dokumentih pa naj bi Presleyjeva imela več kot 16 milijonov dolarjev dolga.

Iskanje utehe v glasbi in materinstvu

Lisa Marie Presley, ki je bila pevka kot njen oče, je izdala tri albume, zadnjega Storm & Grace leta 2012. Leta 2012 je debitirala na Grand Ole Opry.

Veselje je iskala tudi pri svojih otrocih, leta 2014 pa je za Healthy Living povedala, da je “divje zaščitniška” do svojih otrok.

“Preprosto jih dušim v ljubezni,” je povedala. “So moja prednostna naloga. To je tisto, kar počnem. To je tisto, kar me najbolj skrbi. Držim jih ob sebi in skrbim, da so srečni in zdravi.”

Občutek je obojestranski. Decembra je hčerka Riley povedala, da je mama “zagotovo moj navdih”, in jo opisala kot “zelo močno in pametno žensko”.

“Vzgojila me je oseba, ki je delala svoje stvari in ji ni bilo pomembno, kaj si mislijo drugi. Vsekakor mi je bila v navdih,” je dejala.

Spopadanje z odvisnostjo

V predgovoru knjige Harryja Nelsona Združene države opioidov: Presleyjeva je razkrila, da je bila odvisna od opioidov in zdravil proti bolečinam, potem ko so ji jih predpisali med okrevanjem po rojstvu dvojčkov leta 2008.

“Ko to pišem, mislim na svoje štiri otroke, ki so mi dali namen, da ozdravim,” je zapisala, potem ko je pomislila na nešteto staršev, ki so izgubili otroke zaradi opioidov in drugih drog.

Sledila je še izguba sina

Presleyjeva je imela edinega sina Benjamina Keougha, ki je leta 2020 pri 27 letih naredil samomor. V počastitev nacionalnega dneva ozaveščanja o žalovanju je Presleyjeva napisala esej v upanju, da bo deljenje njenih misli pomagalo odpraviti stigme pri pogovoru o tej temi.

Napisala je tudi, da je žalovanje neverjetno osamljeno in da se vsak dan bori s krivdo. Da bi olajšala bolečino, je povedala, da obiskuje podporne skupine z drugimi žalujočimi starši.

“Seveda noben starš ne izbere te poti in na srečo vsem staršem ne bo treba postati njena žrtev – in tu dejansko mislim ŽRTEV. Včasih sem sovražila to besedo. Zdaj vem, zakaj. S smrtjo, žalovanjem in izgubo se srečujem že od svojega devetega leta starosti. V svojem življenju sem jih doživela več kot marsikdo drug in nekako sem prišla tako daleč. Toda ta, smrt mojega čudovitega, čudovitega sina? Najslajšega in najbolj neverjetnega bitja, ki sem ga imela čast spoznati in zaradi katerega sem se vsak dan počutila počaščena, da sem lahko njegova mati?”

Presleyjeva je zapisala, da se je morala po izgubi Benjamina vsak dan znova odločiti, da nadaljuje, vendar je vztrajala zaradi svojih hčera.

“Vztrajam, ker je moj sin v svojih zadnjih trenutkih zelo jasno povedal, da sta skrb za njegovi sestrici v ospredju njegovih skrbi in misli. Popolnoma ju je oboževal in oni dve njega,” je zapisala.

PREBERITE TUDI: To so bile zadnje objave Lise Marie Presley na njenem Instagramu

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj