Tetoviranje je sinonim za okrasitev telesa s podobami, ki jih s posebnimi iglami vnesemo milimeter globoko v kožo. Najstarejše znane tetovaže naj bi segale kar 5200 let v preteklost, kar pomeni, da tattoo ni samo trenutna modna muha, temveč je cenjen pravzaprav že od nekdaj.

Želim si tetovažo

Preden se dokončno odločite za tetovažo, je potrebno dobro razmisliti, kaj točno si želite in kje na telesu se bo poslikava nahajala. V primeru, da motiva nimate že kar v glavi, lahko pobrskate po kateri izmed mnogih internetnih strani, kjer ponujajo številne fotografije tetovaž, po navdih pa se lahko odpravite tudi v tattoo studio, kjer imajo pestro izbiro različnih motivov, ki jih lahko prikrojijo tudi po vaših željah.

Tattoo je trajna, življenjska odločitev – vaš spremljevalec bo ostal za vedno. Naj vam torej ne bo odveč nameniti dovolj časa za izbiro motiva in pravega mesta, saj vam bo le tako tetovaža v ponos in veselje do konca življenja.

Kako izbrati dobrega mojstra?

Sledi izbira tattoo mojstra, ki bo vašo željo znal natančno, kakovostno in profesionalno uresničiti. Slovenski tetovatorji rastejo kot gobe po dežju, zato je včasih morda težko preceniti, kdo je najboljša izbira. Pri tem je pomembna tetovatorjeva kilometrina, dober portfolio in ne nazadnje tudi mnenja ter izkušnje drugih strank. Dober mojster je tisti, ki vam je pripravljen prisluhniti, se prilagoditi vašim zahtevam in se vam posvetiti v celoti, brez naglice. Prav tako vam zna svetovati glede samega motiva, morda predlagati kaj drugačnega, vendar na koncu vedno upošteva vaše želje.
Nekaj pozornosti namenite tudi okolju, v katerem artist ustvarja. Ob nezadostni higieni lahko pride do okužbe s hepatitisom, redkeje virusom HIV.

V studiu poglejte:

 • Razporeditev v prostoru
  Prostor za sprejem strank naj bo ločen od tistega, kjer se izvaja tetoviranje. Slednje je sterilno okolje in verjetno si nihče ne želi svoj tattoo narediti nekje, kjer se dnevno zamenja veliko obiskovalcev, ki morda še kašljajo ali kihajo.
 • Opremljenost
  Tattoo studio mora biti opremljen z avtoklavo (naprava za sterilizacijo), predel prostora, namenjen izključno tetoviranju, mora imeti zaščitene vse površine s posebno podlago, na dosegu rok so sterilizacijska sredstva. Prav tako je zaželeno, da ima studio posebna odlagališča za rabljene igle in rokavice.
 • Nivo čistoče
  Studio mora biti čist in pospravljen, urejen.

Če v karkoli zgoraj omenjenega dvomite ali ne opazite, to verjetno ni pravi naslov za vašo tetovažo.

Draga tetovaža ni nujno tudi kakovostna tetovaža, vsekakor pa je bolje odšteti nekaj več in se odločiti za storitev priznanega tetovatorja kot pa oditi do prvega, ki po možnosti dela v domači dnevni sobi in je zaradi tega občutno cenejši. Prav tako manjše tetovaže niso nujno tako poceni, kot bi pričakovali, ker so pač manjše. Osnovna začetna cena se pri nas trenutno giblje okoli 80 eur (seveda se razlikuje od studia do studia) in potem več glede na zahtevnost in velikost samega motiva, barve, vložen čas in podobno.

tetovarka_kat_von_d
Tetovatorka Kat von D

Pred tetoviranjem

Ko imate motiv izbran in ste z mojstrom že dogovorjeni za dan tetoviranja, je smiselno upoštevati nekaj napotkov, da bo sam proces potekal kar se da neovirano in prijetneje za vas.

Na tetoviranje pridite spočiti in siti, pred tem ne uživajte nobenega alkohola ali drog. Treba je tudi vedeti, da tetoviranje ni prijetno in boli; vendar pa večina ljudi to bolečino brez večjih težav prenese. Manjša psihična priprava morda vseeno ni odveč.

Tattoo mojster bo ob vašem prihodu pripravil vse potrebne pripomočke (barve, strojček za tetoviranje s svežo iglo, papirnate brisače, rokavice za enkratno uporabo). Mesto tetovaže vam bo obril, razkužil in na kožo naredil odtis tattooja. Odtis bo namazal in tako omogočil igli lažje drsenje po koži. Po tem, ko se udobno namestite in je vse pripravljeno, se tetoviranje lahko začne.

tattoo_igla
(Foto: pricksofthetrade.com)

Med tetoviranjem

Kot že rečeno, boste med postopkom čutili bolečino, ki se velikokrat odraža kot neprijetno skelenje ali zbadanje. Če začutite potrebo po kratkem predahu, to tudi povejte in vmes spijte požirek vode ali pojejte kakšen košček čokolade. Pri večjih tetovažah je navadno potrebnih več obiskov, ki lahko trajajo tudi štiri ure ali več. V tem času nam zbranost popusti in tudi tattoo artist si vmes vzame kratek premor. To izkoristite, nekajkrat globoko vdihnite in se pripravite na nadaljevanje.

tetoviranje
(Foto: lowriderarte.com)

Po tetoviranju

Ko je tetovaža končana, vam bo tetovator izbrano mesto očistil in premazal s kremo ter zaščitil s prozorno folijo. Folijo po nekaj urah odstranite in tetovažo nežno umijte s čistimi rokami, mlačno vodo in nežnim, neagresivnim milom. S tem odstranite morebitno vlago in izločeno sokrvico (tekočina iz podkožja in kapilar). Umiti predel osušite tako, da ga popivnate z brisačo. Pomembno je, da jo samo nežno prislonite na tattoo in nikakor ne drgnite po njem! Ko je tattoo povsem suh, nanj nanesite tanko plast kreme Bepanthen, ki poskrbi, da je koža navlažena in pomaga pri celjenju. Če se le da, naj bo sveža tetovaža čim več na zraku, nosite oblačila iz naravnih, zračnih materialov, ki naj bodo fino tkana, da ne drgnejo kože. Postopek umivanja in mazanja ponavljajte štirinajst dni oziroma tako dolgo, dokler tetovaže ne prekrije nova, sveža povrhnjica. Vmes se bo tattoo začel luščiti, predel bo morda postal srbeč – to je normalen proces celjenja in se zgodi pri vsaki sveži tetovaži. Nikakor je ne poskušajte na silo spraskati!

Dokler tetovaža ni zaceljena, se izognite savnam, kopanju v bazenih, športnim aktivnostim, ki povzročajo prekomerno potenje in ne izpostavljajte se soncu.
Vse te in dodatne napotke morate zahtevati tudi od mojstra in vaša dolžnost je, da jih dosledno upoštevate.

Tetovaže sem se naveličal/a

V primeru, da svoje tetovaže ne želite več, se lahko odločite za njeno lasersko odstranjevanje. Postopek je za mnoge boleč bolj kot tetoviranje samo, prav tako ni ravno poceni. Potrebnih je več posegov, metoda pa ne zagotavlja 100 % uspeha.

Druga možnost je, da staro tetovažo prekrijete z novo. Tako imenovan cover-up izvajajo skoraj vsi tetovatorji, nov tattoo pa je največkrat večji ali bolj barvit od prejšnjega.

tattoo_cover_up
(Foto: qwickstep.com)

Kam po tattoo?

 • Dalano tattoo, Clevelandska ulica 23, Ljubljana
 • Tattoo Samo, Cesta zmage 19, Zagorje ob Savi
 • Tattoo Klan, Mali trg 5, Ljubljana
 • Ink Deluks, Kajuhova ulica 28, Izola
 • Tribal tattoo Pero, Osojnikova 4a, Maribor
 • Jan Su tattoo, Hošnica 16, Laporje
 • Rein Art tattoo, Trg komandanta Staneta 4, Ljubljana
 • Ink Fusion tattoo, K roku 18, Novo mesto

2 KOMENTARJI

 1. Joooj jaz si že ful dolgo želim tattoo pa ne morem zbrat poguma, ker me je strah 2 stvari: Da bi mi narisali grd tattoo, ker sem videla že par \”polomov\”… Res obup :S
  Bojim pa se tut raznih infekcij.. Ima kdo dobre izkušnje s kakšnih mojstrom tu v Sloveniji? 🙂

 2. Verjetno sem že prepozna, pa vseeno 🙂 Na zadnji strani članka imaš kar nekaj tetovatorjev / tetovatork, vsi so preverjeno kvalitetni in imajo svoje spletne strani oziroma jih lahko najdeš na facebooku.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj