Naj bo mat ali svetleča; dolgo obstojna ali navadna; polnoprekrivna ali le rahlo obarvana – svoje mesto ima v (skoraj) vsaki kozmetični torbici. Uporabnice od šminke pričakujejo, da jo je preprosto nanašati, je prijetne teksture in lepe barve, a biti mora tudi brez neželenih kemikalij, saj jih med uporabo nekaj tudi zaužijemo. Redne uporabnice, ki šminko večkrat na dan obnovijo, pojedo približno 20 gramov šminke na leto, zato je pomembno, da ne vsebujejo nevarnih snovi.

A to ni tako preprosto. Potrošniške organizacije so preverile klasiko med ličili – rdeče šminke (od testiranih 21 šmink jih 15 lahko kupite pri nas oziroma tik čez mejo) in kar dobra tretjina je vsebovala mineralna olja, nekatere tudi nezaželene sestavine kot so alergeni, hormonski motilci itd.

V laboratorij smo poslali šminke uveljavljenih klasičnih znamk, ter šminke iz ponudbe ekološke kozme-tike. Zadnje so v vzorcu močno zastopane (do¬bra polovica vzorcev je bila ekoloških znamk), čeprav imajo na trgu manjši delež. V okviru testa smo namreč še posebej želeli preveriti, ali lahko zaupamo informacijam na embalaži, da ekološki izdelki ne vsebujejo mineralnih olj.

Potrošniške organizacije so na testu poleg vsebnosti neželenih frakcij mineralnih olj MOAH, MOSH in POSH preverile tudi vsebnost težkih kovin, kot sta svinec in kadmij.

“Mineralna olja aromatskih ogljikovodikov so potencialno rakotvorna, zato se potrošniške organizacije zavzemamo, da bi njihovo vsebnost v izdelkih za ličenje in nego ustnic močno omejili oziroma prepovedali. Evropska agencija za varno hrano (EFSA ima glede vsebnosti MOAH v živilih jasno stališče: živila jih ne smejo vsebovati,” je pojasnila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: “Zavzemamo pa se tudi za omejitev mineralnih olja nasičenih ogljikovodikov, MOSH, saj kot trenutno kaže, lahko tudi ta škodujejo zdravju.”

Evropska agencija za varnost hrane je opozorila, da je količina MOSH, ki jo vsakodnevno zaužije potrošnik (1,8–18 mg), potencialno skrb vzbujajoča. Mineralna olja na¬mreč zaužijemo predvsem s hrano.

V okviru testiranja so preverili tudi vsebnost težkih kovin. “Nekatere kovine, na primer živo srebro in svinec, so rakotvorne ali lahko vplivajo na plodnost, na druge, kot sta nikelj in kobalt, je mogoče razviti (pre)občutljivost oziroma alergijo,” opozarja Urša Šmid Božičevič, ki je ob tem pojasnila, da je prav vseh 15 šmink vsebovalo minimalne sledi svinca, ki so najverjetneje posledica dodanih pigmentov. Nekatere šminke so vsebovale tudi nezaželene sestavine, med katerimi na ZPS izpostavljajo alergene (npr. Linalool) in titanov oksid ter BHT. Za slednjo obstaja sum, da spada med hormonske motilce, zato uporabo izdelkov, ki jo vsebujejo, odsvetujemo najstnicam in nosečnicam – ali šminka to sestavino vsebuje, potrošnik lahko preveri na seznami INCI.

Nasvet ZPS:  Pred nakupom preverite tudi seznam INCI. Tako se izognete šminkam z nezaželenimi sestavinami.

PREBERITE TUDI: Top 5 mat rdečih drogerijskih šmink

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj