Losjoni za telo spadajo med najpogosteje uporabljane kozmetične izdelke, proizvajalci pa vsako leto predstavijo nove, kot sami trdijo, ‘izboljšane različice’, zato jih potrošniške organizacije pogosto testirajo. Tudi na zadnjem testu so preverili, ali so navedbe proizvajalcev resnične ali morda obljubljajo preveč. Na testu so preverili 14 izdelkov, za katere so odšteli med 1,99 in 26,99 evra oz. med 0,40 in 10,65 evra za 100 ml izdelka. Dobri izdelki v vseh cenovnih razredih, razlika v oceni kakovosti med najcenejšim in najdražjim izdelkom (oba s skupno oceno dobro) je minimalna.

Razlike v ocenah med izdelki so predvsem zaradi pomanjkljivega označevanja, zavajajočih navedb, izdelki z dna tabele pa so bili kaznovani zaradi vsebnosti nezaželenih kemikalij: propylparaben, ki spada med kemikalije, ki motijo delovanje hormonskega sistema (t. i. kemikalije EDC), cyclopentasiloxane, za katerega velja omejitev pri uporabi v kozmetičnih izdelkih, tako zaradi morebitnega vpliva na zdravje (sum na EDC) kot zaradi obremenitve za okolje (akumulira se v vodi) in dišave butylphenyl methylpropional (BMHCA), s trgovskim imenom Lilial.

Razlogov za suho kožo je lahko več (pretirana uporaba mila, starosti, hormonsko (ne)ravnovesje, kožne bolezni, dednost…), a pogosto lahko pomaga dober losjon ali mleko za telo, ki kožo navlaži in pomiri ter prepreči neprijetno srbenje, luščenje in rdečico na koži. Potrošniki na prvi pogled na embalažo težko vedo, ali bo izdelek kožo res navlažil, zato so potrošniške organizacije v laboratoriju preverile, kako učinkoviti so losjoni in mleka v resnici.

“Osnovni namen losjona ali mleka za telo je, da kožo navlaži, zato ta del testa k skupni oceni prispeval kar 65 odstotkov. Kako dobro izdelek navlaži kožo, smo preverjali s posebno napravo – korneometrom, ki meri električno zmogljivost v povrhnjici. Čim bolj vlažna je koža, večja je njena električna kapaciteta, saj voda pospeši gibanje ionov v električnem toku. Primerjali smo stopnjo vlažnosti kože na podlahti, namazane s standardnim izdelkom, in stopnjo vlažnosti kože, namazane s testiranim izdelkom. Meritve smo opravili na začetku preizkusa in po dveh tednih redne uporabe,” je predstavila način testiranja Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije.

“Na testu smo preizkusili izdelke, na katerih piše, da so primerni za ‘suho’ in ‘zelo suho’ kožo. Na področju kozmetike sicer ni posebej opredeljeno, kdaj je koža ‘suha’ in kdaj ‘zelo suha’, tudi na testu se je izkazalo, da bistvenih razlik v vlaženju kože med enimi in drugimi izdelki ni.”

‘Smooth sensation’, ‘deep moisture’, ‘werwöhnende pflegelotion …

Prepoznate zgornje navedbe? Kot poudarjajo na ZPS, ne samo, da so nekatere navedbe zavajajoče, tudi večine testiranih izdelkov (ena izjema) je bila na sprednji strani brez slovenskih navedb. Potrošniki morajo informacijo poiskati na zadnji strani – ob tem pa bodo potrebovali očala ali povečevalno steklo.

Večina izdelkov za označbe zgolj s povprečno oceno

Evropska zakonodaja določa, katere oznake morajo biti navedene na kozmetičnih izdelkih. Poleg imena, proizvajalca in sestave (seznam INCI, sestavine so navedene po padajočem vrstnem redu) tudi navodila za uporabo, opozorila in rok trajanja izdelka po odprtju – ta podatek je manjkal pri treh izdelkih.

“Preverili smo tudi, ali so proizvajalci na izdelke zapisali pretirane trditve, na primer o “24- ali 48-urnem vlaženju” in “globinskem vlaženju”, ter navedbe, za katere ni določeno, kaj pomenijo, na primer “hipoalergen”. Predvidevamo, da naj bi ta oznaka pomenila, da izdelek ne povzroča alergij(e). Za zdaj ni znanstveno dogovorjeno, katerim merilom bi moral ustrezati izdelek, da bi lahko bil označen kot “hipoalergen”, zato je ta trditev zavajajoča. Sicer pa noben izdelek na testu (s to oznako ali brez nje) udeleženkam ni povzročil alergičnih reakcij,” je še pojasnila Urša Šmid Božičevič.

Udeleženke testa zadovoljne z uporabo

Proizvajalci znajo narediti všečne kozmetične izdelke v vseh cenovnih razredih, kar se je pokazalo tudi na tokratnem testu. Udeleženke so bile z vsemi izdelki zadovoljne, z nekaterimi celo zelo zadovoljne. Prav vsi izdelki so dobili dobro ali zelo dobro oceno za uporabo, nekaj razlik se je pokazalo v podrobnostih. “Ne glede na to, ali testiramo kreme za obraz, losjone za telo ali kreme za roke, na praktičnem delu kozmetičnih testov ugotavljamo, da vonj odločilno vpliva na to, ali je izdelek uporabnicam všeč ali ne,” je komentirala rezultate praktičnega dela testa Urša Šmid Božičevič.

Rezultati testiranja losjonov za telo so objavljeni v reviji ZPStest 1/2020, na www.zps.si in v app ZPStest.

PREBERITE TUDI: Nega suhe kože

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj