… preizkušalo moč antiperspirantov. Na tokratnem VIP testu so se pod drobnogledom znašli antiperspiranti, torej tisti, ki naj bi preprečili neprijeten vonj in potenje. Preizkusi so pokazali, da vsi pri tem niso učinkoviti. Antitranspiranti ali antiperspiranti (izraza pomenita pravzaprav isto) vsebujejo dišave in aluminijeve soli, ki zavirajo delovanje žlez znojnic.

test_antiperspirantov

Foto: medimanage.com

Kako so testirali?

Za test so tokrat na ZPS izbrali antiperspirante, ki so primerni za oba spola (t. i. unisex) in tiste, ki so namenjeni le moškim. Pri testiranju izbranih antiperspirantov je sodelovalo več kot 1200 prostovoljcev, ki so uporabljali antiperspirant le pod eno pazduho, pod drugo pa ničesar. Vsakih 8, 24 in 48 ur (to je bilo odvisno od tega, kako dolgotrajno zaščito je proizvajalec obljubil z napisom na izdelku) so se oglasili v laboratoriju, kjer so strokovnjaki ugotavljali, kako učinkoviti so antiperspiranti: torej ali trditve proizvajalcev držijo. Udeleženci so sicer med praktičnim preizkusom izdelkov opravljali vsakodnevna opravila, v laboratoriju pa so učinkovitost antiperspirantov preverili tudi pod ‘obremenilnimi’ pogoji, udeleženci so morali npr. 40 minut preživeti v sobi, ogreti na 38ºC, vlažnost zraka pa je bila 35-odstotna. Med 15 testiranimi antiperspiranti jih 6 testa ni opravilo, zato so za preprečevanje potenja dobili najslabšo testno oceno ‘nezadovoljivo’ in nižjo skupno testno oceno. Med tistimi, ki so dobili oceno ‘nezadovoljivo’ sta tudi predstavnika znanih blagovnih znamk, Adidas Action 3 Pro Invisible Anti-Perspirant in Dove Man+Care Aqua Imapct Anti-transpirant. Pohvalno pa je, da prav nobeden izmed testiranih dezodorantov ni puščal madežev na tekstilu.

Najboljša na testu sta bila …

Med antiperspiranti, ki so namenjeni obema spoloma, se je najbolje odrezal Garnier Mineral Deodorant Ultra Dry, med tistimi, ki so namenjeni moški populaciji, pa Rexona Men Sport Defence Anti-Transpirant. Dobra alternativa je Ombia Deo Spray Original, namenjen obema spoloma, ki je za približno polovico cenejši od obeh zmagovalcev.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj