Raziskovalci z univerz Bristol in St. Andrews v Veliki Britaniji so ugotovili, da ten kože odraža zdravje, s tem pa tudi privlačnost posameznikov. Poleg tega so ugotovili tudi, da ima prehrana nadvse pomemben vpliv za dosego lepega tena.

Za testiranje so uporabili poseben računalniški program, s katerim je 54 ljudi kavkazijskega porekla obeh spolov poljubno spreminjalo ten polti na moških in ženskih kavkazijskih obrazih, da bi jih naredili čim bolj navidezno zdrave. Tako so izbirali stopnjo rožnatosti polti, rumenosti in svetlosti. Udeleženci v raziskavi, ki so spreminjali ten kože, so za mlajši in bolj zdrav videz kožo posvetlili in porumenili, medtem ko melanin, ki se tvori ob izpostavljanju UV sevanju, kožo potemni.

Sicer so že pretekle raziskave pokazale, da so ljudje, ki imajo bolj prekrvavljen obraz, videti bolj zdravi, zato so se zdaj odločili, da ugotovijo, katere druge barve še vplivajo na zdrav videz. Koža, ki je rahlo zardela zaradi krvi in kisika, nakazuje na močno in zdravo srce in pljuča, kar se ujema z ugotovitvami raziskav, da je rožnata polt videti bolj zdrava. Kadilci, sladkorni bolniki ali ljudje s srčno-žilnimi obolenji pa imajo slabšo prekrvavitev obraza, zato je njihova polt manj rožnata.

Da je videti bolj zdrava rumena polt ot. polt z rumenim podtonom pa se pripisuje dejstvu, da je tak ten posledica karotenoidov, ki jih dobimo iz sadja in zelenjava v naši prehrani; ter preživljanja časa zunaj, v narav in na soncu. Rastlinski pigmenti so močni antioksidatni, ki vežejo nase nevarne komponente, ki nastanejo, ko se naše telo bori proti boleznim, pomembni pa so tudi za naš imunski in reproduktivni sistem in lahko preprečijo nastanek raka; medtem ko gibanje na svežem zraku in soncu poskrbi, da koža dobi lep, zlatkast pridih.

Raziskava je bila objavljena v Springer’s International Journal of Primatology.

PREBERITE TUDI: 12 nasvetov za bolj mladosten in svež videz (brez botoksa in polnil!)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj