Temna čokolada je zdravju koristna

Te snovi so flavonoidi, ki imajo antioksidantno delovanje, kar pomeni, da naše telo ščitijo pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Tako temna čokolada preprečuje nastanek srčnih obolenj, znižuje krvni tlak, znižuje raven slabega (LDL) holesterola in uravnava določene hormone v telesu. Vsebuje kar osemkrat več antioksidantov kot npr. jagode.

Ostali pozitivni učinki čokolade so:

  • spodbuja proizvodnjo endorfinov, ki dajejo občutek dobrega počutja;
  • vsebuje serotonin, ki deluje kot antidepresiv;
  • vsebuje teobromin in še nekatere druge poživilne substance.

Vse našteto pa seveda velja le za temno čokolado, ki vsebuje najmanj 60 % kakavovih delov, ne pa tudi mlečno ali celo belo.

­­Če se bojite jesti čokolado, ker je mastna, naj vas potolažimo, da ne vsebuje maščob, ki bi vplivale na holesterol. ­Seveda pa vse našteto ne pomeni, da zdaj lahko jeste čokolade v neomejenih količinah, saj je precej kalorična. Za njene pozitivne učinke na srčno-žilni sistem in zdravje na sploh zadostuje že vrstica čokolade na dan, pri tem pa poskrbite, da boste ob uživanju tudi uživali – vzemite si čas in jo jejte počasi in z občutkom. Če pa se želite vseeno v celoti izogniti nepotrebnim kalorijam, maščobam in sladkorju, pa lahko posežete po naravnem ekstraktu čokolade.

Ker so nekatere raziskave pokazale, da pitje mleka ob, malo pred ali po uživanju čokolade lahko prepreči absorbcijo antioksidantov, ki jih čokolada vsebuje, se temu raje izognite.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj