Če se soočate z depresijo, ali z depresivno – anksiozno motnjo, imate morda težave tudi s prehranjevanjem; bodisi jeste preveč, bodisi nimate apetita. Vemo, da se depresivno – anksiozna motnja lahko pojavi zaradi mnogo razlogov, nekaj pa pripomore tudi napačno prehranjevanje. Napačno prehranjevanje pomeni pomanjkanje hranil, vitaminov in mineralov, zaradi česar telo in um ne moreta delovati, to pa vodi v poslabšanje duševnega stanja. Po domače: težko je delovati in se soočati z vsakodnevnimi izzivi, če nimate energije in moči in se slabo počutite.

PREBERITE TUDI: 12 načinov za naravno zdravljenje depresije

Pomembno je torej, da jemo uravnoteženo in zdravo, priporočljiva pa so tudi prehranska dopolnila, s tem telesu zagotovimo zadostno količino mineralov in vitaminov, zaradi česar izboljšamo zdravstveno stanje in duševno počutje. Nekatera živila pa stanje tudi med samo boleznijo lahko poslabšajo. Čemu se morate izogibate?

Kava oz. kofein

Čeprav se vam morda zdi nemogoče, da bi preskočili skodelico kave, bi vam to morda koristilo. V neki raziskavi so raziskovalci ugotovili, da ima lahko uživanje kofeina vpliv na povečano tveganje za pojav anksioznosti in depresije. Kava ima tudi mnogo pozitivnih učinkov in če brez nje delujete še slabše, potem tega nasveta morda raje ne upoštevajte. Morda poskusite, preverite in se nato odločite. Predvsem poslušajte tudi svoje telo. Nekomu nekaj pomaga, drugemu pa morda ne.

Alkohol

Morda mislite, da vas bo kozarec vina ali piva sprostil in razveselil, zaradi česar se boste počutili bolje. Dokazano je, da sta uživanje alkohola in depresija močno povezana. Pri ljudeh, ki uživajo alkohol, je namreč več možnosti, da se bo pri njih razvila depresija. Hitro se lahko zgodi, da zapadejo tudi v alkoholizem, ta pa je z depresijo neizbežno povezan.

Sladkor (sladkarije, umetna sladila)

Ko ste na tleh, lahko hrepenite po sladkorju, čeprav je prav to živilo, ki vam najbolj škodi. Sladkorju rečejo tudi novodobni morilec ali bela smrt, in to ne zaman. Ima namreč zelo veliko škodljivih učinkov in med drugim vpliva tudi na duševno stanje in razvoj depresije. To je hrana, ki se ji morate izogibati.

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje vitamina D in depresija tesno povezana

Predelana bučna semena

Verjetno ste že slišali, da so bučna semena precej zdravi prigrizek in to tudi dejansko so, vendar če se borite z depresijo, se jim morda malce bolj izogibajte. Tyler G. Graham, soavtor knjige ‘The Happiness Diet: A Nutritional Prescription for a Sharp Brain, Balanced Mood, and Lean, Energized Body’ pravi: ”Predelana bučna semena imajo zunanji sloj kalijevega bromata, ki lahko vpliva na vašo absorpcijo joda v ščitnici. Ker je vaše zdravje ščitnice ključnega pomena za uravnavanje razpoloženja in je jod še kako potreben za optimalno delovanje, se takim bučnim semenom raje izogibajte”. Če želite jesti bučna semena, ne da bi posegali v delovanje ščitnice, kupite ekološko in bio nepražena, nesoljena bučna semena.

Trans maščobe

Dokazano je, da je uživanje trans maščob (večkrat nasičenih maščobnih kislin) povezano tudi z depresijo, kar ni nič presenetljivega, glede na to, kako škodljive so te maščobe za celotno telo. Transmaščobne kisline se nahajajo v mastni hrani živalskega izvora in ocvrti hrani. Transmaščobe večajo tveganje za srčno-žilna obolenja in bolezni, slabše delovanje možganov in dvigujejo raven holesterola.

Predelana hrana

Predelana hrana ne koristi prav nikomur, vendar pa ima lahko še posebno slab vpliv na tiste, ki se borijo z depresijo, saj vsebuje strupe: umetna barvila, sladila, arome, ojačevalci okusa, konzervanse in dodatke. Predelana hrana ne vsebuje skoraj nič hranljivega, zato je škodljiva vsem ljudem in niti malo ne pripomore k boljšemu počutju, če se oseba bori z depresijo.

Živila z visokim glikemičnim indeksom

Krompir, riž, kruh, vse to so živila z visokim glikemičnim indeksom, ki vplivajo na poslabšanje depresivnega stanja. Neka raziskava je namreč pokazala, da lahko uživanje živil z visokim glikemičnim indeksom poveča tveganje za depresijo. Zaužitje živil z visokim glikemičnim indeksom povzroči povečano izločanje inzulina. To povzroči tudi, da imajo naši možgani manj sladkorja, kar povzroči brezvoljnost.

Ne gre za to, da se morate odpovedati vsej hrani, ki jo radi jeste, gre za to, da ustvarite ravnovesje. Le pomislite, s slabo hrano ne le, da zastrupljate svoje telo; uničujete svoje zdravje; povzročate slabše počutje, temveč tudi povzročite premajhen vnos zdravih živil in s tem pomanjkanje hranil, vitaminov, mineralov, antioksidantov. Telo, polno strupenih snovi in z malo hranili pa ne more optimalno delovati.

PREBERITE TUDI: Nezdrava hrana povzroča depresijo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj