Telesna dejavnost je povezana z daljšo življenjsko dobo, so ugotovili v študiji, opravljeni na inštitutu National Cancer Institute (NCI). Ugotovili so, da imajo ljudje, ki so v prostem času telesno dejavni, kar za 4,5 let daljšo življenjsko dobo od vrstnikov, ki niso.

Z namenom določiti za koliko let se podaljša življenje kot posledica športnega udejstvovanja, so raziskovalci preučili podatke kar 650 000 odraslih v starostni skupini 40 let in več.

Več posvečanja fizičnim aktivnostim podaljša življenjsko dobo
V ZDA so strokovnjaki priporočili, da bi se morali odrasli med 18. in 64. letom na teden gibati vsaj 2,5 ur v obliki zmerne aerobne aktivnosti; ali pa se eno uro in pol posvečati intenzivni telesni aktivnosti. Pod zmerne aktivnosti so šteli tiste, pri katerih lahko oseba govori, a ne zmore peti, intenzivne aktivnosti pa tiste, pri katerih zmore oseba povedati le nekaj besed, brez da bi se morala ustaviti in zadihati.

Raziskovalci so ugotovili, da je življenjska doba pri ljudeh, ki so upoštevali ta priporočila, zares za 3,4 leta daljša; tisti, ki so priporočeno količino gibanja povečali za dvakrat, pa so življenjsko dobo podaljšali kar za kar 4,2 leta. Koristi vadbe je bilo zaslediti tudi pri ljudeh, ki so se na primer telesni aktivnosti posvečali za polovico od priporočenega. Že pri njih se je doba podaljšala za 1,8 leta.

"Redna vadba podaljšuje življenje vseh skupin, ki smo jih preučevali – ljudi z normalno telesno težo; tistih s povečano težo in zelo debelih ljudi," je povedal glavni avtor študije Steven Moore. Prav tako so bili pozitivni učinki vadbe podobni pri ženskah in moških, črncem pa se je življenjska doba še bolj podaljšala kot belcem. Odnos med življenjsko dobo in fizično aktivnostjo pa je še močnejši pri tistih z zgodovino srčnih ali rakavih obolenj.

Pomembna je tudi telesna teža
Debelost je povezana s krajšo življenjsko dobo, vendar telesna dejavnost pomaga ublažiti delček škode, ki jo povzroči debelost. Ljudje, ki so debeli in neaktivni, imajo za kar 5 do 7 let krajšo življenjsko dobo (odvisno od njihove stopnje debelosti), kot ljudje z normalno telesno težo in zmerno telesno aktivnostjo.

Dokazano je bilo tudi, da telesna dejavnost pomaga ohranjati zdravo telesno težo, zdrave kosti, mišice in sklepe; spodbuja psihično dobro počutje in zmanjšuje tveganja za določene bolezni, tudi za nekatere vrste raka. "Ne smemo podcenjevati izjemnega pomena telesne dejavnosti za zdravje – tudi skromno posvečanje gibanju lahko podaljša naše življenje," je dodal Min Lee, profesor medicine (Harvard Medical School, Cambridge) in eden od pomembnih avtorjev študije.

6 KOMENTARJI

  1. Fino, da ima toliko pozitivnih lastnosti. Meni je še zmeraj prva motivacija to, da sem veliko boljše volje po telovadbi, brez nje imam občutek, da sem kot sesirjena. 😀 😉 Čim je slab dan, se ga z dobro dozo rekreacije da popravit, včasih me ta učinek prav preseneča.

  2. Res se bo treba spravit v gibanje, ni pa tako preprosto se prepričat v gibanje če tega nisi vajen in če zaenkrat še ni problemov s težo 🙂

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj