Temperatura in okolje

Najprimernejši čas za tek je jutro, saj so temperature takrat še nizke, prav tako pa nas jutranji tek napolni z energijo za čez dan. Primeren je tudi večer, ko lahko med tekom premišljujemo o dogodkih, ki so se nam zgodili tekom dneva. Tek, ko sonce močno pripeka, ni priporočljiv.

Če je le mogoče, tecite po stezi, gozdni poti, makadamu ali kolovozu. Izogibajte se asfaltu, saj je na splošno priporočljivo teči po mehkejši podlagi.

Poškodbe pri teku

Največkrat nastanejo zaradi napačnega ali pretiranega teka, neustrezne obutve in pomanjkanja ogrevanja. Večino okvar povzročijo tako imenovane mikrotravme. To so izjemno majhne poškodbe tkiva, ki nastanejo pri obremenitvah in so nujna vsebina teka, saj povzročijo prilagoditev tkiva na večje obremenitve.

poskodbe_pri_teku2
(Foto: myfitnessdepot.com)

Najpogostejše poškodbe pri teku so:

  • tekaško koleno (gre za bolečine v kolenu, ki jih lahko preprečimo z izvajanjem krepilnih vaj ter z nakupom primernih tekaških copat);
  • vnetje Ahilove tetive (gre za vnetje kit in njihovih ovojnic, ki lahko postane kronično, če temu ne posvetimo pozornosti in ne izvajamo krepilnih vaj);
  • stres fraktura (imenuje se tudi utrujenostni zlom, ki ga zdravimo z mirovanjem);
  • poškodba pokostnice (do nje privede dolgotrajni tek po asfaltu ali betonu, bolečino pa lajšamo in zdravimo z obkladki);
  • zvin (do njega najpogosteje pride zaradi zdrsov in padcev, katerega pa največkrat zdravimo z mavcem);
  • žulji in poškodbe nohtov (nastanejo zaradi dalj časa trajajočega mehaničnega pritiska, ki ga tekači največkrat odpravijo s kakšno številko večjimi tekaškimi copati).

Kdaj bomo spet lahko začeli teči, je odvisno od poškodbe. Pri manjših poškodbah lahko že po nekaj dneh, pri večjih pa se je potrebno posvetovati z zdravnikom. Tek po poškodbi mora biti manj intenziven, intenzivnost pa postopoma višamo, odvisno od naših zmožnosti in resnosti poškodbe.

Vsi, ki si želite izvedeti še mnogo več o teku, pa si lahko preberete knjigo Tek za začetnike: Preizkušen 13-tedenski program hoje in teka, avtor Ian MacNeill. Knjiga vam lahko služi kot nekakšen osebni trener.

Današnja družba je vse bolj zaprta med štirimi stenami, pred računalnikom in televizijskim zaslonom, vsakodnevni stres pa preganja s cigareto. Vse to bi bilo potrebno zamenjati s tekom, ki ne vpliva pozitivno le na telesno, temveč tudi na psihično stanje ter na splošno počutje.

Tek pomeni zdrav duh v zdravem telesu. Ga imate?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj