Ko kupujemo tekaške copate, se moramo zavedati, da je v našem stopalu 52 kosti in 38 mišic ter da se sila, s katero udarjajo ob tla, prenaša tudi na gležnje, kolena in kolke. Zato morajo biti tekaški copati najkakovostnejša stvar, ki jo nosite na sebi med tekom.

Tekaški copat mora biti prilagojen vašemu stopalu, biti mora udoben, kar pomeni, da ustreza anatomskim in funkcionalnim značilnostim vašega stopala. Prav tako mora blažiti silo ob udarcih pete s podlago in biti dovolj stabilen, da daje stopalu oporo. Da tekaški čevelj ne zavira odrivne akcije, mora biti dovolj prožen v predelu pregiba stopala.

tekaski_cevlji_saucony
Tekaški copati Saucony

Seveda pa mora imeti zadostno trajnost in sprejemljivo ceno. Tekaški copat naj bi služil za 800 do 1000 km (približno eno leto) ali ob vsakodnevni uporabi 6 mesecev. Za preproste odštejete približno 80 eurov, za nekoliko boljše pa 120 eurov.

Oblačila za tek naj bodo lahka, zračna in tanka, saj bodo bolje prepuščala znoj kot debelejša oblačila. Prav tako mora oblačilo dihati, zato so najboljša tekaška oblačila iz sodobnih lahkih in hitro sušečih se materialov. Najprimernejše so kratke hlače in majica s kratkimi rokavi, ob vetru ali dežju pa še vetrovka Windstopper ali iz Softshell vlaken. To je večslojni material iz mikromembran, ki ne prepušča vode in vetra.
Hlače naj bodo ozke, da ne ovirajo in seveda iz lahkega in zračnega materiala. Dolžina je odvisna od letnega časa. V hladnejših mesecih je dobrodošel tudi trak čez ušesa, ob soncu pa še kapa s šiltom, saj očala nekatere motijo.

Za ženske je zelo pomemben tudi poseben športni modrček, ki mora biti iz hitro sušečega se materiala. Bombažni nedrčki niso dobra izbira, saj bodo, ko se boste prepotili, ostali vlažni. Prav tako mora biti tudi nekoliko tesnejši kot vaši običajni modrčki ter mora imeti debelejše naramnice, prsi morajo biti skorajda ‘zabetonirane’.

tek_sportni_nedrcek2
Športni nedrček mora biti močan, naramnice pa odebeljene

Pogosta napaka tekaških začetnikov je, da tečejo preveč oblečeni, saj mislijo, da bodo ob močnejšem potenju izgubili več odvečne telesne teže. Izgubijo pa samo tekočino in minerale, ob tem pa tudi veliko moči oz. energije.
Kljub temu, da je mraz, se ne oblecite preveč, saj vas bo tek kmalu ogrel in vam bo postalo prevroče. Zato je v hladnejših mesecih najprimernejša tekaška majica z dolgimi rokavi  Windstopper, poleti samo majica brez rokavov ali s kratkimi rokavi, poleti pa je primeren tudi bombaž. Seveda vsa ta oprema ni nujna, vendar je veliko bolj prijetno teči v optimalni opremi, kar se seveda zelo pozna tudi pri treningu, saj ni motenj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj