Tekacica

… da začneš uživati, ko se telo že dobro ogreje, dobi ritem in dobesedno ‘zalaufa’. Potem je tek mnogo lažji, zato imejte to v mislih, ko se boste naslednjič lotili teka.

Dejstvo je, da tudi izkušeni tekači pravijo, da so prvi kilometri vedno najtežji. Telo se more namreč najprej dobro ogreti (prej naredite še raztezne in ogrevalne vaje). Po nekaj minutah teka se mišice sprostijo in telo postane bolj energično. Žal to odvrne mnogo ljudi, ki si želijo, da bi bil tek del njihovega življenja. Potrebna je vztrajnost, moč in volja in vsak nadaljni kilometer bo lažji. Začnite počasi, kombinirajte hojo in tek in predvsem tecite po svojih zmožnostih. Če spadate med tekače, ki to nikoli prej niste bili, je dobro, da veste, da je ob teku pomembno delati tudi druge vaje za moč in stabilizacijo telesa. Pomembna je seveda tudi pravilna prehrana in dovolj počitka.

PREBERITE TUDI: Tek za začetnike – 1. del

Vsak začetek je težak, in zdaj ko veste, da je enako pri teku, se boste z začetnimi kilometri lažje spopadli.  Pomembno je torej, da se ne izstrelite iz sedečega, mirnega položaja v hiter tek. Začnite počasi in z občutkom. Navsezadnje, tudi avta z ohlajenim motorjem zjutraj ne obremenjujete s preveliko hitrostjo in stopanjem na plin, kajne? Tek je lep šport tudi zato, ker ste v tem času sami s seboj in si lahko prevetrite tudi um in dušo. Če menite, da tega ne potrebujete, pa si omislite dobro družbo ali super glasbo, in vam bo takoj lažje.

Nekaj misli o teku

  • “Tek je velik vprašaj, ki se pojavi vsak dan. Vpraša te: Ali boš danes mlahav ali boš močan?” − Peter Maher, maratonec
  • “Resnica je, da lahko tečete še hitreje, vendar resnica včasih boli.” – Anonimni
  • “Bolečina je šibkost, ki zapušča vaše telo.” − Slogan ameriških marincev
  • “Zmaga nad samim seboj je največja zmaga.” − Platon, antični filozof

PREBERITE TUDI: 5 razlogov za tek

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj