… tako intenzivno, da lahko starejši, ki redno tečejo, hodijo enako intenzivno in učinkovito kot dvajsetletniki! To je pokazala raziskava, opravljena na univerzi Colorado, ki je potrdila neverjetne pozitivne učinke teka na starejše od 65 let. Med njimi so se vsi redne rekreirali, nekateri s hojo, drugi s tekom in tisti, ki so vsaj 3-krat tedensko tekli vsaj 30 minut, so imeli od tega prav neverjetne koristi in pozitivne vplive na zdravje in počutje: in sicer niso imeli upada pri sposobnosti in učinkovitosti hoje za razliko od tistih, ki so le hodili. Pri hoji so bili tako za 7 do 10 odstotkov učinkovitejši od 'sprehajalcev'.

Ko se staramo namreč za isto intenzivnost enake vadbe potrebujemo več energije, kar pomeni večji napor in hitrejšo utrujenost. A ta raziskava je pokazala, da starejši, ki se redno intenzivno rekreirajo, za hojo potrebujejo enako energije kot mladi. Hkrati pa je upad sposobnosti hoje tudi ključni pokazatelj smrtnosti pri starejših. Raziskovalcem še ni jasno, zakaj je tak toliko učinkovitejši od hoje, a verjamejo, da ima to nekaj opraviti z mitohondriji v celicah – tisti, ki se redno intenzivno gibajo, imajo bolj zdrave mitohondrije v mišicah.

"Dejstvo je, da nas tek ohranja mladostne in učinkovitejše," so povedali raziskovalci, ki imajo v prihodnosti namen preučiti še preostale visoko aerobne vadbe kot sta npr. plavanje in kolesarjenje.

Kako pogosto in intenzivno pa se ti gibaš? Če še nisi prepričan/a, da bi začel/a, pa si preberi še članek 22 razlogov za redno gibanje!

Foto: dailymail.co.uk

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj