Če se boste zjutraj zbudili, se komaj ‘odsvaljkali’ do kopalnice in dalje, nato v živčni naglici brez zajtrka in potem, ko boste jutranjo kavo ali čaj skorajda zlili vase, leteli v službo, to nikakor ni idealen začetek dneva.

Če se vam redno dogaja, da zjutraj nimate dovolj časa, da bi se v miru uredili, skušajte vstati malo prej – in, jasno, tudi oditi v posteljo malo prej – in si privoščite zajtrk, ki ga pripravite in pojeste v miru, sproščujočo jutranjo prho in dodajte še nekaj jutranjih ritualov, ki vam bodo zagovorili več energije, vitalnosti, produktivnosti ter psihičnega in čustvenega ravnovesja tekom celega dneva.

1. Sprostite območja napetosti

Takoj, ko se zjutraj zbudite, vstanite iz postelje in se prestavite na udoben kavč ali stol. Sedite pokončno in se osredotočite na to, kako se počuti vaše telo. Osredotočite se na predele, kjer morda čutite napetost, bolečino, občutljivost. Ne upirajte se neprijetnim občutkom, le občutite jih, nato usmerite dihanje na eno področje naenkrat. Na vsako področje pošljite 10 dihov.

Če opazite, da niste dobro razpoloženi, se osredotočite na to počutje. Kje v telesu ga občutite? Je v vaših ramenih? Želodcu? Hrbtu? Samo začutite, nato na to področje pošljite 10 dihov. Ko bo to področje sproščeno, preverite, če je počutje boljše.

2. Mindfulness

Če boste to besedo vpisali v Google, vam bo našel nešteto študij, ki jasno kažejo, kako zelo močan vpliv ima pozitivna meditacija na naše telo, možgane in počutje. Med njimi povečanje sivine možganov (sivega predela možganov), zmanjševanje bolečin, izboljšanje občutkov sproščenosti in dobrega počutja … skratka, meditacija ima pozitiven vpliv na vse.

Zato vam bo izjemno koristilo, če si boste zjutraj vzeli čas za meditacijo, saj boste tekom dneva bolj zbrani, produktivni, imeli več energije, umirjeni in tudi stresne situacije vam ne bodo mogle toliko do živega. Spodaj si lahko ogledate kratek video jutranje meditacije, ki vam je lahko v pomoč in orientacijo.

3. Pozdravi soncu

Pozdrav soncu je serija izjemno preprostih, a učinkovitih joga poz. Strokovnjaki za jogo pravijo, da vam lahko le 5 jutranjih pozdravov soncu spremeni življenje. Ko to preberemo, si mislimo, da gre za navadno pretiravanje, a tisti, ki so prakso preizkusili, so poročali o neverjetni spremembi počutja, ki je postalo bolj sproščeno, to pa se je poznalo tudi na telesu (manj bolečin, zategovanja, napetosti v mišicah ipd.).

4. Qi-Gong

Qi-Gong je kitajski sistem fizičnih in dihalnih vaj. Če boste dodali le 10 minut Qi Gong vaj v svojo jutranjo rutino, to lahko izboljša zdravje kosti, zniža krvni tlak, zmanjša stres in anskioznost in izboljša delovanje možganov (zbranost, spomin). Hkrati tudi izboljša kakovost življenja na splošno. Vaje si lahko ogledate v spodnjem videu – so zelo enostavne.

5. Kako se želite danes počutiti?

Ustvarite namero, kako se želite danes počutiti, tako, da si izrazite, katere občutke želite doživeti ta dan. Česa si želite več? Sreče? Izpopolnjenosti? Ljubezni? Zabave? Vizualizirajte si občutek za nekaj trenutkov. Pri tem ni potrebno, da veste, kako si ga boste tekom dneva dejansko ustvarili – le vizualizirajte si občutenje tega občutka, počutja za nekaj trenutkov in opazite spremembo v svojem počutju po tej vaji, nato se posvetite svojemu dnevu.

Ali že prakticirate katere od teh vaj? Kakšen vpliv imajo na vaše počutje?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj