… življenja, ključen vpliv na njegov razvoj, uspeh, samozavest in dosežke v življenju, danes ni več nobena skrivnost. Zato se tako poudarja pomen dobre, skrbne vzgoje. Otroci, ki so od svojih staršev dobili pozitivno pozornost in skrb, imajo, ko odrastejo, višje dohodke, so bolj srečni, dosežejo višjo izobrazbo in imajo visoka moralna načela, so pokazale ankete in raziskave.

Raziskovalci na Japonskem so se odločili preveriti učinke različnih vzgojnih metod in prišli do naslednjih ugotovitev, na podlagi katerih so vzgojne metode razdelili na 6 temeljnih kategorij.

Metode vzgoje

Vzgoja, ki otroku nudi oporo

Pomeni povprečno ali visoko stopnjo neodvisnosti, visoko stopnjo zaupanja in veliko interesa za otroka, ki mu ga starši tudi pokažejo. Veliko časa preživijo skupaj kot družina.

Stroga vzgoja

Nizka stopnja neodvisnosti, srednja do visoka stopnja zaupanja, stroga ali zelo stroga vzgoja, srednje do veliko zanimanja za otroka, veliko pravil.

PREBERITE TUDI: Vzgojni pristopi: trdi in mehki vzgojni stil

Popustljiva

Visoka ali srednja stopnja zaupanja, nobene strogosti, povprečno veliko časa preživijo skupaj.

Nezahtevna / permisivna

Malo interesa za otroka, nobene strogosti, malo časa preživetega skupaj, malo pravil.

Groba

Malo interesa za otroka, nizka stopnja neodvisnosti, malo zaupanja, zelo strogo.

Rezultati

Ugotovili so, da imajo ljudje, ki so imeli vzgojo, ki jim je kot otrokom nudila oporo in so jim starši posvečali veliko pozornosti, visoke plače, dosegli visoko izobrazbo in bili zelo srečni. Po drugi strani so imeli tisti, ki so imeli strogo vzgojo, tudi visoke plače in izobrazbo, a so bili veliko manj srečni.
Najslabše so se odrezali odrasli z grobo vzgojo, ki so imeli na vseh področjih najslabše rezultate.

PREBERITE TUDI: Kaj je avtoritativna vzgoja in zakaj je edina oz najbolj pravilna?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj