… pokazala še ena raziskava, ki je dala zaskrbljujoče podatke. Ponavljajoče dajanje antibiotikov otrokom ima namreč trajne negativne posledice na njihov razvoj in zdravje. Tako so miši, uporabljene v raziskavi, ki so prejele nekaj doz antibiotikov, ki jih v otroštvu prejme toliko otrok – mnogi po nepotrebnem – postale debelejše, imele debelejše kosti, poškodovano pa so imele tudi črevesno mikrofloro.

Antibiotiki v kritičnem obdobju razvoja otrok močno vplivajo na črevesno mikrofloro in tako trajno spremenijo metabolizem telesa, s čimer ustvarijo predispozicijo za debelost. V raziskavi so uporabili antibiotika amoksicilin, ki ga otrokom pogosto predpisujejo, in tilozin. Še zlasti zadnji je imel v kratkotrajnih večjih količinah močan dolgoročen vpliv na rejenje, medtem ko je imel amoxicillin največji vpliv na pospešeno rast kosti.

V raziskavi so dali mišim en ali drug antibiotik ali mešanico obeh. Da bi lahko dosegli dejansko količino in mešanico zdravil, ki jih pediatri predpisujejo otrokom, so dali mišim enako količino zdravil v enaki količini, kot jo prejme povprečni otrok v prvih dveh letih svojega življenja. Kontrolna skupina miši ni prejela nobenih zdravil. Po koncu raziskave so znanstveniki povedali, da se rezultati ujemajo s z mnogimi drugimi dosedanjimi raziskavami, ki so pokazale, da imajo antibiotiki hude in trajne posledice na zdravje otrok. Opozorili so tudi, da bo treba biti bolj previden pri predpisovanju in uživanju antibiotikov.

“Antibiotike smo uporabljali kot da nimajo nikakršnih negativnih vplivov. Povprečni otrok v ZDA prejme 10 cikov antibiotikov preden dopolni 10. leto starosti,” so povedali. “Antibiotiki trajno spremenijo črevesno mikrofloro kar se tiče količine in raznolikosti organizmov, pa tudi strukture njihove kompozicije. Ne spremenijo le bakterije, temveč tudi mnoge mikrobne gene, ki vplivajo na različne funkcije metabolizma. Ugotovili smo tudi, da je učinek kumulativen, torej več antibiotikov in pogosteje, slabše je stanje.”

To pa še ni vse: ugotovili so tudi, da postane bakterijska mikroflora manj prilagodljiva na okoljske spremembe. Ko so mišim začeli dajati bolj mastno prehrano, se je mikrobiom kontrolne skupine miši (ki niso prejele nobenih zdravil) spremenil v enem samem dnevu in se prilagodil na nove razmere. Med mišmi, ki so prejemale antibiotik amoxicillin, so se nekateri spremenili isti dan, drugi pa so potrebovali kar dva tedna za prilagoditev na nove razmere. Mišim, ki so prejemale tylosin, se nekateri mikrobiomi niso prilagodili kar nekaj mesecev. Če so dobile oba antibiotioka skupaj, je bil uničujoč vpliv na vse še veliko hujši.
Raziskava je bila objavljena 30. junija v strokovni reviji Nature Communications.

PREBERITE TUDI: Antibiotiki v otroštvu vodijo v vrsto neozdravljivih bolezni

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj