V materinem mleku se nahaja vse, kar otrok potrebuje do približno enega leta starosti oz. dokler ne začnejo rasti zobje (tako narava sama sporoči, kdaj je dovolj, le prisluhniti ji je treba). To pa še ni vse – med dojenjem se ustvarja čisto posebna povezava med materjo in otrokom, s pomočjo katere mati skrbi za trenutno stanje imunskega sistema svojega otroka.

Ko se otrok prisesa na bradavico, se ustvari vakuum. V tem vakuumu otrok ne le sesa materino mleko, temveč se njegova slina absorbira nazaj v materino bradavico, kjer receptorji v mlečnih žlezah zaznajo sporočila iz otrokove sline. To povratno sporočilo vsebuje informacije o imunskem stanju otroka, na podlagi katerih se materino mleko sproti prilagaja potrebam otroka.

Če tako mlečne žleze zaznajo prisotnost patogenov v otrokovi slini, bodo temu ustrezno prilagodile sestavo mleka, da bodo okrepile otrokov imunski sistem. Proizvajati bodo začele protitelesa za boj proti patogenom, ki bodo tako preko mleka prišla v otrokovo telo in uničila infekcijo.

PREBERITE TUDI: To zelišče spodbudi produkcijo mleka pri doječih materah

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj