… naše gene. Gre za epigenetiko, kar poenostavljeno povedano pomeni, da lahko z zdravim načinom življenja izklopimo slabe gene (npr. za nastanek določene vrste raka) in z nezdravim življenjem aktiviramo 'speče' slabe gene. Nova raziskava, opravljena na univerzi Uppsala, je tako pokazala, da redno pitje čaja pri ženskah zmanjša nevarnost za pojav rakavih obolenj, saj vpliva na metabolizem estrogena.
 

PREBERITE TUDI: Beli čaj za zdravje in mladosten videz

 
Že pretekle raziskave so pokazale, da ima pitje kave in pravih čajev vpliv na naše gene tako, da zmanjša nevarnost za nastanek določenih bolezni, predvsem nastanek tumorjev; zmanjšuje vnetne procese v telesu in vpliva na metabolizem estrogena. Pitje pravih čajev ima tako epigenetski vpliv na ženske, ne pa tudi na moške – raziskovalci sicer predvidevajo, da zato, ker ženske pijejo veliko večje količine čaja; pa tudi zato, ker to najbolj vpliva na hormon estrogen tako, da ga znižuje.
 
Tak učinek naj bi imele aktivne farmakološke učinkovine v čaju, predvsem močni antioksidanti katehini, za katere so že pretekle raziskave pokazale ugodne vplive na zdravje. Me drugim so raziskave in vitro pokazale epigenetske spremembe na rakavih celicah. Rezultati raziskave so bili objavljeni v publikaciji Human Molecular Genetics.
 

PREBERITE TUDI: 6 simptomov raka dojke, ki jih ženske ne poznajo

 

Ste danes že spili svojo skodelico čaja?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj