… negativne posledice na zdravje – med drugim padec imunskega sistema, depresivno počutje, utrujenost, slabotnost, bolečine v mišicah, bolečine v kosteh, povišan krvni tlak, večja nevarnost za nastanek bolezni srca in ožilja in več vrst rakavih obolenj, pa tudi avtoimunske bolezni. Vitamin D vpliva tudi na absorpcijo kalcija in bolečine v mišicah in kosteh so lahko posledica pomanjkanja kalcija. Dolgoročno pomanjkanje kalcija lahko vodi v mehke kosti in celo osteoporozo.

Kljub imenu ‘vitamin’ pa vitamin D ni klasični vitamin – pravzaprav gre za steroidni hormon, ki se ga prvenstveno dobiva z izpostavljanjem UV sevanju. Vitamin D se nahaja tudi v hrani, a načeloma ne v veganski, zato morajo vegani še toliko bolj paziti na zadosten vnos vitamina D. Pomanjkanje vitamina D je namreč prisotno že pri splošni populaciji, pri veganih pa še toliko bolj. Po nekaterih podatkih naj bi vitamina D primanjkovalo kar 95 % populacije.

Idealni vir vitamina D je izpostavljanje sončnim žarkom, a ker prekomerno izpostavljanje povzroča kožnega raka, ga je treba dobiti iz hrane in s pomočjo prehranskih dopolnil. Viri iz hrane so mastne ribe, konzervirana tuna, goveja jetra, jajčni rumenjaki, shiitake gobe, mandljevo mleko, pomarančni sok, olje polenovke, obogateno mleko in žitarice ter sir, ter prehransko dopolnilo vitamin D.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj