… učinke. Iščemo torej gibanje v tabletki. In čeprav morda to zveni kot znanstvena fantastika, pa morda le ni tako daleč realnosti. Znanstveniki z univerze Sydney's Charles Perkins Centre so namreč opravili revolucionarno raziskavo.

"Telovadba oz redno gibanje je nekaj najboljšega in najbolj zdravega, kar lahko ljudje naredijo zase, za svoje zdravje, dobro počutje, energijo in zaviranje staranja. Je najbolj učinkovit tretma za preprečevanje in zdravljenje večine sodobnih bolezni, med drugim diabetes tipa 2, kardiovaskularne bolezni in nevrološke motnje," je povedal glavni raziskovalec raziskave. "A za mnoge ljudi gibanje ni opcija, zato moramo najti nekaj, kar bo imelo enake učinke na naše zdravje kot jih ima gibanje."

Raziskovalci omenjen univerze so v sodelovanju z univerzo Kopenhagen z Danske analizirali skeletne mišice 4 netreniranih, zdravih moških po tem, ko so 10 minut intenzivno trenirali in ugotovili, da kratkotrajna intenzivna vadba povzroči več kot 1000 sprememb. Večina klasičnih pripravkov cilja na posamezne molekule, s to analizo pa so ugotovili, da bi jih morala več hkrati in na več načinov.

"Gibanje povzroči celo vrsto kompleksnih zaporednih odzivov v človeški mišici in ima ključno vlogo pri nadzori metabolizma energije in občutljivosti na inzulin. Čeprav smo že dolgo sumili, da gibanje povzroči serijo sprememb v mišicah, je sedaj prvič, da smo uspeli ugotoviti, kaj se dejansko zgodi," so povedali. "Obstoječa zdravila delujejo le na posamezno molekulo, sedaj pa vemo, da gre za sodelovanje več molekul, kar mislimo, da je ključ do odkritja tabletke, ki bo nadomestila gibanje."

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj