Na svidenje naslednje leto, Odprta kuhna!

Poleg kulinaričnih petkov, ki so v manj kot desetletju postali nepogrešljiv del utripa prestolnice, je organizacijska ekipa letos poskrbela še za devet gostovanj Odprte kuhne v petih mestih širom Slovenije, štiri izvedbe priljubljenega Pivo & Burger Festa, junija pa se je prebudila tudi Brina, ljubljanski festival džina.

V petek bodo na koledarju označili 25. ljubljansko srečanje v tekoči sezoni, kar nakazuje, da se ob podpori vremena projekt po številu izvedb končno vrača v čase, podobne predpandemičnim. Prav to kot enega najpomembnejših elementov jubilejne sezone izpostavlja soustanovitelj Odprte kuhne Lior Kochavy: “Odprta kuhna je bila spet takšna, kot jo poznamo in imamo radi. Odprta kuhna namreč ni samo hrana, ampak je zabava, užitek, sproščenost, druženje, klepet, en poseben občutek. Dve pandemični leti smo sicer delovali, a v skladu z omejitvami in vzdušje ni bilo enako. Letos pa je bilo spet čutiti tisti pravi utrip, slišati tuje jezike … Zame je največje veselje, ko stojim nekje ob strani in opazujem, kako ljudje začnejo prihajati, kako se jim razjasni obraz, kako ven potegnejo telefone in začnejo snemati, fotografirati in kakšen užitek jih prevzame, ko naredijo prvi grižljaj nečesa novega ali dobro znanega, na kar so čakali ves teden.”

Nova Gorica v sredo zvečer polna kot Ljubljana v petek zvečer

Izbire obiskovalcem Odprte kuhne res ne manjka, saj se je letos na njej zvrstilo kar 60 različnih ponudnikov. V Ljubljani je Pogačarjev trg ob petkih v povprečju napolnilo 45 stojnic, največ na posamezni petek jih je bilo 50, na gostovanjih v Novi Gorici, Novem mestu, Vipavi, Slovenj Gradcu in na Ptuju pa okoli 25. Prav eno od gostovanj je za Liorja Kochavyja eden najbolj posebnih trenutkov letošnje sezone: “V Novo Gorico smo se vrnili po dveh letih premora, lokacija je bila nova – na prenovljeni Delpinovi ulici, gostovanje je potekalo v sredo. Ne bom lagal, skrbelo me je, ali smo sprejeli prave odločitve, a do kosila je bilo jasno, da nas čaka nepozaben dan. Ko v sredo zvečer vidiš Novo Gorico tako polno in živahno kot Ljubljano v petek zvečer, veš, da delaš prav, da ljudje cenijo trud in potrebujejo takšne prireditve.”

Razvoj je popolnoma zastal, v nove projekte le najpogumnejši

Eden največjih izzivov vsake nove sezone Odprte kuhne je, kako vedno znova kakovostno obogatiti ponudbo. Ta izziv je bil letos še večji, saj je, tako Lior Kochavy, razvoj kulinarike v zadnjih dveh letih skoraj popolnoma zastal. »Le najpogumnejši so v tem obdobju začeli pisati nove zgodbe, a sredi sezone smo že začeli opažati pozitivne spremembe. Pojavljajo se številne nove ideje, nekatere izmed njih zelo drzne. Zato se že zelo veselim zime, ko veliko hodimo naokrog, poskušamo novosti in iščemo nove ponudnike,« je dejal.

V jubilejni sezoni kar 16 novih obedovalnic

Kljub zastoju, ki ga je na kulinaričnem področju povzročila pandemija, se je pisani druščini Odprte kuhne tudi v jubilejni sezoni pridružilo kar 16 novih obedovalnic. Nekatere so nemudoma postale prave uspešnice in si pridobile zveste oboževalce, slednjih pa ne manjka tudi desetim ponudnikom, ki so del kulinarične karavane že vseh deset sezon, torej vse od leta 2013. Pred njihovimi stojnicami se še vedno vijejo vrste oboževalcev, brez njihovih klasik, kot so šmorn, falafel, čevapčiči, romali roti, vietnamski zavitki, pad thai, praženi riževi rezanci, polnjene paprike, frigani kalamari ali egipčanski tauk, pa ne mine skoraj nobena Odprta kuhna.

Ni še čisto konec, novembra sledi posebna izvedba Odprte kuhne

Seveda projekt, kot je Odprta kuhna, ne bi uspeval brez dolgoletnega uspešnega sodelovanja z Mestno občino Ljubljana in JP LPT ter zagnanimi ekipami v drugih slovenskih mestih – Mestno občino Nova Gorica, Mestno občino Novo mesto, Zavodom za turizem Ptuj, Javnim zavodom za turizem, šport, mladinske in socialne programe SPOTUR in Zavodom za turizem TRG Vipava. V 10. sezoni je Odprta kuhna poglobila tudi sodelovanje s Turizmom Ljubljana in njihovo znamko Gourmet Ljubljana, prav to sodelovanje pa bo poskrbelo, da vsega lepega za ljubitelje legendarne kulinarične tržnice kljub uradnemu zaključku 10. sezone ta petek vseeno še ne bo konec. V sklopu festivala November Gourmet bodo namreč pripravili še posebno, dodatno izvedbo Odprte kuhne, na kateri bodo pobudo prevzele ženske.

Nekaj zanimivosti

  • 1 zvedica: Del Odprte kuhne je tudi Restavracija Atelje, ki obiskovalce razvaja z ostrigami, svetlikajočimi se v soju Michelinove zvezdice.
  • 7x dež: Odprto kuhno v Ljubljani je letos sedemkrat odplaknil dež, a največ smole z vremenom je imel ljubljanski Pivo & Burger Fest, na katerega smo morali čakati vse do septembra.
  • 4.140 EUR: Ob jubilejni 10. sezoni je Odprta kuhna donirala 4.140 EUR Zvezi prijateljev mladine Moste-Polje za prenovo skladiščnega prostora za donacije hrane ter kuhinje, v kateri pripravljajo obroke za družine v stiski in prirejajo kulinarične delavnice.
  • 1. na pot: Letos je ekipa priljubljeni Pivo & Burger Fest prvič popeljala tudi v druga slovenska mesta. Razveselili so se ga v Novem mestu, na Ptuju in v Novi Gorici.
  • Za 10-ko 10-krat plešemo: V jubilejni sezoni smo na Odprti kuhni tudi plesali. DJ program je petke popestril desetkrat, od tega petkrat v sodelovanju z Merit Showroom.
  • 260 kilometrov: Najdaljšo pot je za predstavitev na Odprti kuhni opravila ekipa WB – Tavarneta. Kar 260 kilometrov so se v eno smer peljali iz domačih Goriških brd do gostovanja na Ptuju.
  • 39 dogodkov: Poleg 25 petkovih druženj v Ljubljani je organizacijska ekipa letos pripravila še 9 gostovanj Odprte kuhne, 4 Pivo & Burger Feste ter Brino, ljubljanski festival džina.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj