V Zvezi društev ledvičnih bolnikov Slovenije opozarjajo, da živi z okvaro ledvic kar ena desetina odraslih v svetu. Zato bodo danes prostovoljci društev ledvičnih bolnikov poučevali o kronični ledvični bolezni, lahko pa boste preverili tudi svoje znanje o delovanju ledvic in si izmerili krvni tlak. ledvice

Namen svetovnega dneva ledvic, ki ga obeležujemo na pobudo Mednarodne zveze fundacij za zdravljenje ledvičnih bolezni, je osveščanje o življenjskem pomenu in vlogi ledvic. Nezdravljen povišan krvni tlak je namreč eden od dejavnikov tveganja za razvoj kronične ledvične bolezni, ki lahko pelje tudi v odpoved ledvic, opozarjajo v Zvezi društev ledvičnih bolnikov.

Glavna naloga ledvic je, da iz krvi odstranjujejo strupe in odvečno tekočino, kar človek izloči s sečem. Po človeškem telesu kroži približno pet litrov krvi, ledvice pa to količino v enem dnevu prefiltrirajo in prečistijo 40-krat, to pomeni skupno kar 200 litrov, pojasnjujejo v pisni izjavi za javnost.

Poleg tega ledvice vplivajo na ravnovesje kalija, natrija in drugih snovi v telesu. V ledvicah nastajajo hormoni, ki spodbujajo kostni mozeg k tvorbi rdečih krvnih celic, uravnavajo krvni tlak in pomagajo pri ohranjanju zdravih kosti. Kadar začnejo ledvice izgubljati te svoje funkcije, govorimo o kronični ledvični bolezni.

“To je tiha bolezen in je pogosto ne opazimo, saj nič ne boli. Vendar prizadene mnogo več ljudi, kot si mislimo: eden od desetih odraslih na svetu ima okvarjeno delovanje ledvic,” še poudarjajo v zvezi. Kot pojasnjujejo, pri vseh bolnikih kronična ledvična bolezen ne privede do popolne odpovedi ledvičnega delovanja, kadar pa se to le zgodi, se morajo ti zdraviti z dializo ali pa potrebujejo presaditev ledvice. Na to bolezen morajo biti pozorni predvsem ljudje s sladkorno boleznijo, zvišanim krvnim tlakom, prekomerno telesno težo, kadilci, starejši od 60 let ter tisti, ki imajo dedne ledvične bolezni v družini.

V Zvezi opozarjajo na skrb zbujajoč podatek, da je pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo tveganje za zgodnjo smrt zaradi srčnega infarkta in možganske kapi v povprečju 10-krat večje kot pri zdravih ljudeh. Opozarjajo še, da je mogoče kronično ledvično bolezen zgodaj in zlahka prepoznati, z ustreznimi zdravili in spremembo življenjskega sloga pa je mogoče napredovanje pešanja ledvic upočasniti ali celo zaustaviti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj