Število okuženih z virusom HIV tudi v Sloveniji narašča. Skupno je bilo v zadnjih 10 letih (od leta 1998 do 26. novembra letos) zabeleženih 266 primerov novih diagnoz okužbe s hivom, umrlo pa je 38 bolnikov z aidsom. A število okuženih z virusom HIV je v Sloveniji še vedno relativno nizko: manj kot en okuženi na 1000 prebivalcev, kar je relativno malo v primerjavi z večino držav EU.

Do 26. novembra letos so na IVZ prejeli že 41 prijav novih diagnoz okužbe z virusom HIV, kar je več kot kot v katerem koli letu doslej. Za aidsom je zbolelo 10 ljudi, umrlo pa je pet bolnikov. Trenutno je v Sloveniji najbolj ogrožena skupina moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. Podatki namreč kažejo, da je povečano število novih diagnoz okužbe s hivom po letu 2003 izključno posledica porasta v tej skupini.

Zato je promocija odgovorne in varne spolnosti za preprečevanje okužbe z virusom HIV vključno s promocijo uporabe kondoma najbolj pomembna v tej skupini.

Slovenci se po podatkih IVZ v primerjavi s številnimi drugimi evropskimi državami relativno malo testirajo za okužbo z virusom HIV, čeprav se obseg testiranja počasi povečuje. V letu 2007 je bilo na 100 prebivalcev opravljenih le 1,5 testa. Kot opozarjajo na IVZ, s tem “zamujamo priložnosti za uspešnejše zgodnje zdravljenje”.

Podobno kot po vsem svetu bodo tudi po Sloveniji potekale številne aktivnosti, namenjene osveščanju pomena zaščite v izogib okužbi z virusom HIV. Društvo študentov medicine Slovenije v sodelovanju s Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani, Zvezo študentskih klubov Slovenije ter Društvom za integracijo homoseksualnosti Dih pripravlja vseslovensko akcijo, v okviru katere bodo tako po vseh večjih mestih in krajih v Sloveniji postavili stojnice, na katerih se bodo lahko mimoidoči seznanili z informacijami o HIVu in AIDSu, opozarjali bodo na pomen testiranja na spolno prenosljive okužbe in na problematiko okužbe s humanim papiloma virusom.

Brezplačno bodo razdelili 60.000 kondomov in 30.000 rdečih satenastih pentljic ter 20.000 velikih in malih papirnatih pentelj, v parku Zvezda v Ljubljani pa bo koncert znanih slovenskih glasbenikov. Tudi študenti na vseh fakultetah Univerze v Mariboru bodo prejeli kondome, rdeče pentlje in informativne letake. Lahko pa se bodo tudi brezplačno testirali v Ambulanti za Aids in druge spolno prenosljive bolezni.

Poslovno stavbo BTC City v Ljubljani bodo v večernih urah osvetljevale rdeče pentlje, ki ponazarjajo globalni boj proti tej bolezni. IVZ pa v Ljubljani pripravlja strokovno srečanje, odprto za javnost, ob današnjem svetovnem dnevu. Udeleženci se bodo lahko seznanili z najnovejšimi spoznanji o hivu in aidsu, pa tudi z izsledki raziskave o spolnem vedenju med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj