Olje večernice ali svetlinovo olje je izdelano iz semen cvetov rastline, ki izvira iz Severne Amerike. Tradicionalno se uporablja za pomoč pri različnih težavah, še zlasti pa ima vpliv na uravnavanje ženskih hormonov; za lepšo kožo, lase in bolj močne kosti.

Zakaj je svetlinovo olje tako zdravo?

Vsebuje veliko esencialnih maščobnih kislin, ki so gradniki celičnih membran ter različnih hormonov in hormonom podobnih snovi. Znano je, da pomaga zmanjšati bolečine, povezane s PMS in menopavzo, ter izboljšati kronične kožne težave, kot so ekcemi, akne in luskavica. Svetlinovo olje se lahko uporablja tudi kot protivnetno sredstvo in je znan kot koristen pri artritisu in drugih boleznih.

Glavna korist svetlinovega olja je vsebnost zdravih maščob, zlasti maščobnih – vsebuje dve vrsti maščobnih kislin omega-6, in sicer linolno kislino (60-80 % maščob) in gama-linolno kislina ali GLA (8-14 % maščob).

Esencialne maščobne kisline so nujne za človekovo zdravje, vendar jih telo ne more proizvesti samo, zato jih morate dobiti s hrano. Človeško telo potrebuje zdravo ravnovesje esencialnih maščobnih kislin, kot je omega-6, ki jo najdemo v svetlinovem olju.

1. Uravnava hormone (simptomi PMS in menopavze)

Ženske po vsem svetu zaradi vsebnosti GLA jemljejo svetlinovo olje za naravno blaženje simptomov PMS. Poleg tega pomaga zmanjšati tudi neželene simptome menopavze.

2. Izboljšuje plodnost

Raziskave kažejo, da EPO pomaga povečati proizvodnjo sluzi materničnega vratu, ki je dejavnik uspešnega razmnoževanja in tako naravna pomoč za neplodnost, saj ta tekočina pomaga ustvariti prijazno okolje za spermije.

3. Blaži akne

Čeprav ni veliko študij, ki bi dokazovale koristnost olja večernice za akne, je znano, da ga mnogi dermatologi priporočajo kot del režima proti aknam.

4. Zavira izpadanje las

Tako moški kot tudi ženske se spopadajo z izpadanjem las in pogosto pomagajo že zdrava prehrana in prehranska dopolnila, saj so hormoni tako pri moških kot pri ženskah odgovorni za številne telesne procese.

5. Za zdravo kožo

Olje svetlina se je izkazalo za dragoceno pri lajšanju težav, kot so ekcem, luskavica in atopijski dermatitis. Študije, objavljene v reviji International Journal of Cosmetic Science, so celo pokazale, da lahko svetlinovo olje pomaga tudi pri starostnih strukturnih in funkcionalnih spremembah kožnih tkiv, kot so rdečica, čvrstost, hrapavost in odpornost.

6. Lajša revmatoidni artritis

Nekatere študije kažejo, da je lahko svetlinovo olje učinkovito naravno sredstvo za lajšanje revmatoidnega artritisa. Revmatoidni artritis je avtoimunska bolezen, ki jo običajno povzroči kombinacija genetskih, okoljskih in hormonskih dejavnikov.

7. Blaži osteoporozo

Osteoporoza lahko privede do zlomov, bolečin in celo grbe (grba na zgornjem delu hrbta). Nekatere študije kažejo, da je pri ljudeh, ki ne dobijo dovolj nekaterih esencialnih maščobnih kislin, verjetnost izgube kostne mase večja kot pri tistih, ki imajo normalno raven teh maščobnih kislin.

Uživanje svetlinovega olja skupaj z omega-3 in kalcijem zmanjšuje izgubo kostne mase in povečuje kostno gostoto pri starejših ljudeh z osteoporozo.

PREBERITE TUDI: 3 najboljše snovi za uravnavanje ženskih hormonov (PMS, menopavza)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj