Čeprav so mnogi poskušali odpraviti resnost problema, je še vedno veliko tistih, ki se še vedno vsak dan borijo za preživetje in mirno življenje. Zagotovo ne more vsakdo olajšati znakov ali obvladati osebe, ki trpi zaradi depresije, toda nekaj majhnih stvari bi lahko storili, da bi lajšali bolečino in jim pomagali, da se dvignejo s svojega temnega kotička.

Vprašanje o počutju

Kadarkoli najdete nekoga v stiski ali v nenehni žalosti, ne glede na to, ali trpi za depresijo ali ne, ga vprašajte, ali je v redu. Čeprav se na to lahko odzovejo ali pa tudi ne, nikoli ne veste, morda bodo le občutili odtenek topline in skrbi.

Potreba po občutku zaželjenosti in ljubezni

Dajte jim vedeti, da jih imate radi ne glede na vse. Pomagajte jim razumeti, kako pomembni so za vas in jih opomnite na čas, ko so bili koristni in razumevajoči. To jim bo pomagalo spoznati svojo vrednost na svetu.

Da se ne obsoja, ampak razume

Velikokrat ponavadi gledamo na ljudi, ki so depresivni ali niso v svojem pravem duhu. Naivno jih obsojamo, kaj trpijo in kako so prišli do sem. Toda namesto da bi se osredotočili na njihov problem, bi bili hvaležni, da razumete njihove simptome in dejanski vzrok njihovega položaja. Postavite se v njihove čevlje, da boste razumeli, kaj v resnici preživljajo.

Ostanite z njimi, tudi če ne izustijo niti besede

Človek, ki trpi za depresijo si želi, da nekdo ostane z njim v najslabših situacijah. Ne glede na to, ali se želijo pogovoriti ali ne, jim ustrezite. Toda poudarite, da ste blizu in na voljo za karkoli potrebujejo.

Ponovno preverite, tudi ko rečejo, da so v redu

Ko nekoga vprašate, ali je v redu ali ne, ga ne zapustite takoj. Samo zato, ker pravijo, da so v redu, še ne pomeni, da se počutijo tako. Prepričajte se in jih znova vprašajte, če jim gre res dobro. To jim bo dalo olajšanje in jih bo morda celo pozvalo, naj vam izrazijo svoje pomisleke in resnična občutja.

PREBERITE TUDI: Povej mi, iz kakšne družine prihajaš, in povem ti, kdo si

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj