Nova študija, objavljena v reviji The Lancet Global Health, je pokazala, da ima več kot ena od treh žensk na svetu (vsaj 40 milijonov žensk) trajne zdravstvene težave v mesecih ali letih po porodu.

Te težave vključujejo bolečine med spolnim odnosom (35 %), bolečine v križu (32 %), urinsko inkontinenco (8 % do 31 %), tesnobo (9 % do 24 %), analno inkontinenco (19 %), depresijo (11 % do 17 %), strah pred porodom (6 % do 15 %), perinealno bolečino (11 %) in sekundarno neplodnost (11 %).

Druge težave so vključevale prolaps medeničnih organov, posttravmatsko stresno motnjo, motnje delovanja ščitnice, mastitis, serokonverzijo HIV (ko telo začne proizvajati zaznavne ravni protiteles proti HIV), poškodbe živcev in psihozo.

Študija navaja, da večina žensk obišče zdravnika 6 do 12 tednov po porodu, nato pa se le redko pogovarjajo z zdravniki o teh nadležnih zdravstvenih težavah. Veliko težav se pokaže šele 6 ali več tednov po porodu.

“Za celostno obravnavo teh stanj so potrebne širše in celovitejše možnosti zdravstvenih storitev, ki bi morale segati dlje kot do 6 tednov po porodu in vključevati multidisciplinarne modele oskrbe,” piše v študiji. “Ta pristop lahko zagotovi, da bodo ta stanja pravočasno prepoznana in deležna pozornosti, ki si jo zaslužijo.”

“Številna obporodna stanja povzročajo veliko trpljenja v vsakdanjem življenju žensk še dolgo po porodu, tako čustvenega kot fizičnega, vendar so v veliki meri premalo cenjena, prepoznana in prijavljena,” je v izjavi povedala Pascale Allotey, dr. med, direktorica za spolno in reproduktivno zdravje ter raziskave pri SZO.

“Ženske vse življenje in tudi po materinstvu potrebujejo dostop do različnih storitev zdravstvenih delavcev, ki prisluhnejo njihovim težavam in izpolnijo njihove potrebe, da ne le preživijo porod, ampak tudi uživajo v dobrem zdravju in kakovosti življenja.”

PREBERITE TUDI: Resnična zgodba: Zakaj sem se odločila za porod doma

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj