Študija, ki so jo opravili na ameriškem centru Center for Disease Control and Prevention (CDC) je pokazala, da maske in druga pokrivala ust in nosu prav nič ne pomagajo pri preprečevanju okužbe.

V raziskavi, v kateri so anketirali 154 oseb, ki jim je PCR test pokazal, da so pozitivni na koronavirus, jih je 71 odstotkov poročalo, da so vedno nosili masko ali krpo, da so imeli pokrita usta in nos. Drugih 14 odstotkov jih je odgovorilo, da so masko nosili pogosto – torej jih je 85 odstotkov vedno ali skoraj vedno nosilo masko. Le 4 odstotki so navedli, da nikoli niso nosili maske in 4 odstotki, da so jo nosili redko.

Šlo je za odrasle, ki so dejansko zboleli, torej so imeli simptome prehlada oz. gripe. Kontrolna skupina so bili pacienti  s simptomi covida, a je bil njihov test na SARS-CoV-2 negativen. Iz kontrolne skupine jih je 74 odstotkov vedno nosilo masko in 15 odstotkov pogosto.

Raziskava, ki je bila sicer objavljena že septembra, je potrdila, na kar strokovnjaki že ves čas opozarjajo: da maske ne ščitijo in niso potrebne. Nošenje maske ali krpe oz. česarkoli torej nikogar ne zaščiti pred morebitno okužbo – a mu zato škoduje, saj dobi manj kisika in več ogljikovega dioksida.

Spodaj si lahko ogledate tri videe o tem, kaj pravijo strokovnjaki in znanost:

Seveda CDC vztraja pri tem, da nošenje maske lahko prepreči, da s tem okužimo druge – je pa najprej treba še odkriti skrivnost, kako lahko neokuženi okuži drugega.

Konec marca je Svetovna zdravstvena organizacija WHO izdala priporočilo, naj ljudje NE nosijo mask, razen, če so v stiku z obolelimi. “Nobenih dokazov ni, ki bi kazali, da nošenje mask vsepovprek nudi kakršnekoli koristi. Pravzaprav je ravno nasprotno – dokazi kažejo, da napačna uporaba mask lahko naredi več škode kot koristi,” je povedal dr. Mike Ryan, izvršni direktor WHO.

Maske iz blaga povečajo nevarnost okužb

To pa še ni vse: dokazi kažejo, da nošenje mask iz blaga lahko poveča nevarnost za respiratorne okužbe. “Vsesplošna raba mask iz blaga lahko zdravstvene delavce spravi v še večjo nevarnost za respiratorne bolezni in virusne okužbe, zato naj se njihova raba odsvetuje,” je zapisano v študiji univerze New South Wales iz leta 2015.

“Respiratorne infekcije so med zdravstvenimi delavci, ki nosijo maske iz blaga veliko pogostejše kot pri tistih, ki nosijo kirurške maske. Zdravstveni delavci ne bi smeli v nobenem primeru nositi mask iz blaga,” so navedli v študiji.

Kljub vsem dokazom oz. raziskavam, da maske ne le niso potrebne, temveč so škodljive, se po večini sveta zahteva nošenje mask. Navodila so v nasprotju s podatki iz raziskav in mnenji stroke, odrejajo pa jih vlade.

PREBERITE TUDI: Koronavirus: strokovnjaki opozarjajo, da nošenje mask poveča nevarnost za infekcijo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj