… kaj bodo mislili drugi. Ko čakamo, da končno odrastemo, tam nekje pri dvajsetih letih, se zares počutimo najbolj samozavestne, kar smo kdajkoli bili. Toda študija, ki analizira samopodobo, in ki je zajela približno 165.000 udeležencev, je pokazala, da naša dvajseta leta dejansko niso starost, ko je naša samopodoba najboljša.

Otroška samopodoba raste

Raziskave so pokazale, da se samopodoba poveča v obdobju od 4. do 11. leta. Eden od možnih razlogov za to je, da se otroci v tem obdobju začnejo počutiti vedno bolj samostojno. In ker se naučijo stvari početi sami, jim to pomaga povečati samozavest. Seveda, le v primeru, če imajo ljubečo družino in primerno okolje za rast.

Najstniška samopodoba ostane ista

Nekatere starejše študije so pokazale, da se samozavest v mladosti zmanjšuje. Menili so, da je to povezano s prehodnim obdobjem. Najstniki začnejo hoditi v srednjo šolo in doživljajo čustvene in fizične spremembe, ki bi lahko vplivale na njihovo samopodobo. Lahko se tudi začnejo pogosteje primerjati z drugimi in se počutijo manj samozavestne. Vendar sedanje raziskave kažejo, da se stopnje samozavesti pri 11 do 15 letih ne spremenijo. Poleg tega se pri 15 letih samozavest začne drastično povečevati.

Samopodoba odraslih zopet raste

Samozavest in samospoštovanje še naprej rasteta tudi v odrasli dobi. V tem obdobju razvijamo zrele osebnostne lastnosti. To je zato, ker prevzemamo nove družbene vloge, ki od nas zahtevajo, da smo bolj odgovorni, vestni in čustveno stabilni. Ko smo torej v razmerju ali imamo službo ali postanemo starši, to izboljša naše zrele lastnosti. To pa izboljša našo samozavest in samospoštovanje.

Tukaj doseže svoj vrhunec

Pri starosti 60 do 70 let ljudje dosežejo najvišjo stopnjo samopodobe. Po tem pa začne rahlo upadati, nato pa močno upada po 90. letu starosti. To je lahko povezano z dejstvom, da izgubijo partnerje in socialne vloge. Na žalost to lahko povzroči depresijo, nekatere motnje in škoduje njihovemu splošnemu počutju.

PREBERITE TUDI: Uporaba dišečih izdelkov izboljša počutje in samopodobo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj