Študija je pokazala, da skoraj 9 od 10 ljudi, ki po obisku pri zdravniku poiščejo še drugo mnenje, najverjetneje dobi drugačno diagnozo od tiste, ki jim je bila postavljena prvič.

Raziskovalci s klinike Mayo so pregledali 286 kartotek bolnikov, ki so se odločili dobiti še drugo mnenje, in želeli ugotoviti, ali napotitev k drugemu specialistu vpliva na verjetnost, da bodo dobili točno diagnozo.

Študija, ki je bila izvedena na podlagi zapisov pacientov, je na koncu pokazala, da je drugi zdravnik v svojem mnenju le v 12 odstotkih primerov potrdil prvotno diagnozo. Med tistimi, ki so dobili nove diagnoze, jih je 66 % dobilo izboljšano ali na novo opredeljeno diagnozo, 21 % pa je bilo diagnosticiranih nekaj povsem drugega, kot je ugotovil njihov prvi zdravnik.

“Učinkovito in uspešno zdravljenje je odvisno od pravilne diagnoze,” je dejal vodilni raziskovalec Dr. James Naessens v sporočilu za javnost. “Vedeti, da je lahko več kot 1 od 5 napotenih bolnikov popolnoma napačno diagnosticiran, je zaskrbljujoče ─ ne le zaradi varnostnih tveganj za te bolnike pred pravilno diagnozo, temveč tudi zaradi bolnikov, za katere domnevamo, da sploh niso napoteni.”

Glede na to, da zdravstvene zavarovalnice pogosto omejujejo možnost bolnikov, da obiščejo več specialistov, je ta podatek zelo zaskrbljujoč. Če to združimo z dejstvom, da so zdravniki primarnega zdravstva pogosto preveč samozavestni pri svojih diagnozah – da ne omenjamo, kako se veliko število bolnikov počuti, da ni primerno, da dvomijo o svojih diagnozah – se razkrije obsežen problem.

“Napotitve na napredno specialistično oskrbo pri nediferenciranih težavah so bistvena sestavina oskrbe bolnikov,” pravi Naessens. “Brez ustreznih virov za obravnavo nediferenciranih diagnoz je možna nenamerna posledica napačna diagnoza, ki povzroči napačno zdravljenje in zaplete ter kasneje v dražje zdravljenje.”

Študija je bila objavljena v reviji Journal of Evaluation in Clinical Practice.

PREBERITE TUDI: Ugleden zdravnik, profesor in znanstvenik je razkril resnico o mamografiji

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj