… medtem ko se drugi komajda premikajo in imajo lahko že hudo demenco? Raziskovalci, ki so rezultate svojega preučevanje objavili tudi v reviji Cell Press journal Trends in Molecular Medicine, so prepričani, da je razlike za pripisati poleg življenjskemu slogu in izpostavljenosti škodljivim snovem iz okolja kot so benzen, cigaretni dim in stres.

Medtem ko nam datum rojstva razkrije le kronološko starost, pa to bolj malo pove o naši biološki starosti, torej o tem, kako hitro se naše telo oz. njegove celice dejansko stara. "Stopnja fiziološkega oz. molekularnega staranja je med posamezniki zelo različna, v določeni meri tudi zaradi različne izpostavljenosti gerontogenom, to je okoljskim faktorjem, ki vplivajo na staranje. Razumevanje gerontogenov bo pripomoglo k boljšemu razumevanju, s tem pa tudi zaviranju staranja," je povedal Norman Sharpless z univerze v Severni Karolini.
Med najhujšimi gerontogeni je zagotovo cigaretni dim, kajenje pa je povezano z več vrstami rakavih obolenj, aterosklerozo, pljučno fibrozo in ostalih bolezni. Potem je tu še UV sevanje, ki je najhujši povzročitelj staranja kože, in seveda kemoterapija.

Če torej vzamemo rjavenje kot nekakšno propadanje in potegnemo vzporednico s staranjem, vemo, da se rjavenje lahko prepreči in za določen čas odloži, če stvar, ki bi lahko zarjavela, ustrezno zaščitimo. Enako velja za naša telesa in zdravje – staranje pomeni propadanje celic, ki so neprestano izpostavljene napadom prostih radikalov. Slednje nevtralizirajo antioksidanti, zato če redno uživamo dovolj antioksidantov, tudi močno zaviramo staranje in tako je naša biološka starost lahko veliko nižja od kronološke, kar pomeni tudi boljše zdravje in imunski sistem. Poleg uživanja antioksidantov pa poleg seveda sodijo tudi zdrav način življenja, ki vključuje zdravo prehrano, redno gibanje, dovolj spanja, optimističen pogled na življenje in čim manj stresa.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj