Le ura na dan, preživeta pred ekranom, lahko povzroči, da bo otrok razvil anksiozne ali depresivne motnje, zaradi česar so manj radovedni, težje dokončajo naloge, so manj čustveno stabilni in imajo manjšo samokontrolo.

PREBERITE TUDI: Kaj storiti, da otroci med počitnicami ne bodo le pred ekrani?

Čeprav so najstniki najbolj ogroženi zaradi škodljivih naprav, so prizadeti tudi otroci, mlajši od 10 let in njihovi še vedno razvijajoči se možgani. Raziskave kažejo, da nekateri otroci pred ekrani preživijo tudi 5 ur na dan. “Polovica duševnih bolezni se razvije v puberteti”, pravita profesorja Jean Twenge in Keith Campbell, ki sta opravljala raziskave o uporabi naprav, kot so telefoni in tablice in povezave z duševnimi motnjami. “Pomembno je, da najdemo dejavnike, ki so povezani z duševnim stanjem, ki jih lahko spremenimo; otroci in najstniki preveč časa preživijo pred ekrani in to je potrebno spremeniti”, sta še dodala.

Dejavniki tveganja za nastanek duševnih motenj povezan s časom, ki ga otroci preživijo pred ekrani

Strokovnjaki so tudi povedali, da so rezultati raziskave pokazali, da so otroci, ki so pred ekrani preživeli več kot 7 ur dnevno, imeli večje dejavnike tveganja, da bodo razvili anksiozno-depresivno motnjo, kot tisti, ki so pred ekrani preživeli ‘le’ eno uro. Povezava med ekrani in počutjem je večja pri najstnikih, kot pri manjših otrocih. To je zato, ker otroci več časa preživijo pred televizijo in videoposnetki, medtem ko najstniki več časa preživijo na družbenih omrežjih, za katere pa je znano, da na človeka delujejo slabo.

Ostale ugotovitve:

  • Predšolski otroci, ki veliko uporabljajo naprave, precej hitreje izgubijo nadzor in se ujezijo in se težje umirijo, ko so vzhičeni.
  • 42,4, odstotkov otrok, starih od 14 do 17 let, ki preživijo več kot sedem ur na napravah, niso bili spodobno dokončati zadanih nalog.
  • Eden od devetih otrok, starih od 11 do 13 let, ki preživi uro dnevno na ekranih, niso bili radovedni ali vedoželjni ali zainteresirani za učenje novih stvari.

Strokovnjaki svarijo, da se otroci, ki so obsedeni z napravami, soočajo z nespečnostjo, debelostjo, izgubljajo socialne veščine, poleg tega pa so izpostavljeni tudi nadlegovanju preko interneta. Starši in učitelji bi morali otrokom prepovedati gledanje televizije, kadar se učijo, družijo, jejo ali celo, ko se gibajo. Otroci, stari od dve do pet let, bi pred ekrani morali preživeti največ eno uro, najstniki in šoloobvezni otroci pa največ dve uri.

PREBERITE TUDI: Preobremenjeni otroci: Zdravniki predpisujejo igro in zabavo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj