­

­­Strastna zapravljivka­

Zasedba vlog

  • Rebecca Bloomwood – Isla Fischer
  • Luke Brandon – Hugh Dancy
  • Suze – Krysten Ritter
  • Jane Bloomwood – Joan Cusack
  • Graham Bloomwood – John Goodmann
  • Alette Naylor – Kristin Scott Thomas


O produkciji

Bleščeči svet izložb trgovin visoke mode v New Yorku je za ljubko in življenja polno Rebecco sanjski svet, v katerega si je želela stopiti ”na veliki nogi” vse od svojih otroških let. Ko se je  preselila tja in si našla delo novinarke pri reviji za lep vrt, je ta sanjski svet začela spoznavati tudi sama – z navdušenjem, temeljito in pogosto. Vedno bolj temeljito in vedno bolj pogosto. Lahko bi rekli, da se na nakupovanje (zapravljanje, če hočete) zelo dobro spozna – celo preveč dobro. Sanja, da bo dobila delo pri svoji najljubši modni reviji, usoda pa hoče, da pristane pri finančni publikaciji istega založnika, kjer mora pisati in deliti praktične nasvete o varčevanju. Kar ni ravno njena odlika. Toda Rebecca se izkaže; nad njo je navdušena vsa pretirano vneta nakupovalna srenja in njen privlačni mladi urednik. Kajpada tudi Rebecca ni ravnodušna do njega. In prav v tem trenutku ji grehi preteklosti začnejo dihati za ovratnik, tako rekoč. Njene sanje postajajo resničnost, toda ali bo uspela uiti lovkam preteklosti? Njeni napori so vedno bolj histerično domiselni in gredo že krepko čez mejo, toda glavni igralki na ljubo smo pripravljeni držati pesti zanjo.

­Strastna zapravljivka­

Knjiga Strastna zapravljivka (Confessions of a Shopaholic) in njena tri nadaljevanja pisateljice Sophie Kinsella je na mah osvojila najširši krog strastnih pristašev ter osvojila ameriški in britanski književni trg. Tri dela te svojevrstne zbirke so se znašla tudi med najboljšimi desetimi deli po izbiri priznanega časnika The Washington Post. Pritegnila so pozornost producenta Jerryja Bruckheimerja (Pirati s Karibov, Sestreljeni črni jastreb in številni drugi). Ob predanem sodelovanju pisateljice so se scenaristi, in režiser, najbolj pa igralci, ki upodabljajo literarne junake v živo, trudili, da je Rebeccin preskok od ”besed k dejanjem” čimbolj prepričljiv in zvest izvirni zamisli v knjigah. Režiser P. J. Hogan poudarja: ”Rebecca Bloomwood je lik, s katerim se lahko popolnoma identificiram. Strastni zapravljivec je nekdo, ki slepo verjame in je brezpogojno vdan terapiji trošenja. Se počutite potrti? Stopite v trgovino in v trenutku boste boljše volje. To lahko razume vsaka, zlasti ženska duša. Toda Rebecca se preprosto ne more ustaviti. Ni še naletela na kupčijo, ki bi se ji lahko odrekla.”

Izvršni producent Chad Oman pa osvetli še eno, zdaleč ne tako rožnato plat zgodbe:

”Če pomislite na zdajšnjo finančni krizo v Ameriki, brezdanjost dolgov in dejstvo, da ima skoraj vsak Američan v poprečju nad dvajset kreditnih kartic, se ni težko poistovetiti z Rebecco Bloomwood.”­


Pred kamero

Živahno Rebecco je prepričljivo in s srcem upodobila mlada in za komedijo posebej nadarjena Isla Fisher. Gledalce je osvojila v filmih Wedding Crachers in Definitely, Maybe. Nasmejali smo se ji v filmih The Lookout, Scooby-Doo in še nekaterih, svojo kariero pa je začela v soap nanizanki Home & Away, ki je ”odkrila” tudi Guya Pearcea, Naomi Watts in pokojnega Heatha Ledgerja.

Strastna zapravljivka


Rebeccinega srčnega izbranca in človeka, ki jo dokončno ozdravi ”nakupomanije” je zaigral britanski igralec Hugh Dancy. Diplomiral je na kolidžu Sv. Petra v Oxfordu in se kmalu zatem podal na televizijo, kjer je zaigral v priredbah David Copperfield, Madame Bovary. Treh mušketirjih in drugih. Leta 2001 je zaigral v priznanem Sestreljenem črnem jastrebu producenta Bruckheimerja in režiserja Ridleyja Scotta. Videli smo ga tudi v Elli Enchanted in Kralju Arthurju.

Stranske, zelo pomembne vloge so odigrali Joan Cusack kot Rebeccina mama Jane (Delovno dekle, Pobegla nevesta, Zvestoba do groba, Addams Family, Arlington Road in številni drugi), John Goodman kot Rebeccin oče (dobitnik zlatega globusa in sedmih emmyjev za Roseanne, O Brother, Where Art Thou, Kremenčkovi, Med življenjem in smrtjo, Blues Brothers 2000, Veliki lebowski, itd.), Kristin Scott Thomas kot urednica Rebeccine sanjske revije Alette (Angleški pacient, Štiri poroke in pogreb, Misija: Nemogoče, itd),  Leslie Bibb kot Rebeccina nasprotnica Alicia (Iron Man, Midnight Meat Train) in ne nazadnje Robert Stanton kot Derek, Rebeccina slaba vest (Stepfordske ženske, Mirni Američan, Mercurjev srd, Denis Pokora in številni drugi).

Režiserja P. J. Hogana smo spoznali leta 1994 z izjemno romantično komedijo, za katero je napisal tudi scenarij, Muriel se poroči, ko jo je predstavil v Cannesu in bil nagrajen s silovitim aplavzom. Avstralski filmski inštitut ga je kar 11-krat nominiral za najboljšo kategorijo in mu dodelil nagrado za najboljši film, in najboljši glavno in stransko igralko. Leta 1996 je s komedijo Moj bivši se poroči (Juliea Roberts, Cameron Diaz, Rupert Everett) presegel svoj prvi uspeh, saj je film postal najuspešnejša komedija dotlej.

­Strastna zapravljivka­


Ko je bila majhna, je poznala prave cene in cene s popustom.

Ko se je osamosvojila, je postala presrečna lastnica 12 kreditnih kartic.

Ko se je zaljubila, si je končno priznala: Ime mi je Rebecca Bloomwood in sem strastna zapravljivka.

Tisto vmes in potem pa izvedite sami – morda s pomočjo Planeta Lepote.

1 komentar

  1. Knjige so mi všeč, upam da bo tudi film ok. Ga pa gremo družno gledat z eno fajn druščino samih babnic, tako da bo zabava zagotovljena. 😉

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj