… s katerim se ljudje soočamo in je povezan s strahom pred kritiko in zavrnitvijo.Uspešni ljudje so strah pred neuspehom že pregnali. Pa je neuspeh res neuspeh?

PREBERITE TUDI: Teh veščin se je težko priučiti, a ko vam uspe, se vam to zagotovo obrestuje

Neuspeh ne obstaja, obstaja le izkušnja, iz katere se lahko nekaj naučite. Uspešni ljudje na svoje napake gledajo kot na rezultat, neuspešni ljudje pa jih vzamejo za neuspeh, ki ga jemljejo kot osebnga in večnega. Veliko ljudi ostaja, kjer so, prav zaradi strahu pred neuspehom. Ker se bojijo padca, niti ne poskušajo. Seveda morate za rešitev problema obiskati globino svoje duše in najti pravi srž problema, ampak lahko si pomagate tudi s spodnjimi nasveti.

Takole občutite strah pred neuspehom

  • Odpor proti preizkušanju novih stvari ali prevzemanju novih projektov;
  • samosabotaža – prelaganje opravil in nalog, odlašanje, tesnoba, neuspeh pri uresničevanju dnevnih ciljev;
  • slaba samopodoba in samozavest; če si ponavljate stavke, kot so: “Itak mi ne bo uspelo”, “Tega ne znam”, “Nisem dovolj pameten”.
  • perfekcionizem: prevzemate le stvari, za katere veste, da jih obvladate.

Najdite srž problema

Kakorkoli obrnete, nekje, nekoč, ste mogli vase posaditi vzorec strahu pred neuspehom. Poskusite ugotoviti zakaj, kdaj in kako in zadevo razčistite. Morda ste imeli slabe izkušnje v preteklosti? Pogovorite se s seboj in poskušajte ugotoviti, zakaj je temu tako.

Stopite v akcijo

Stopite v akcijo, sprejemajte nenadne odločitve, bodite spontani, naredite nekaj nenavadnega, kar običajno ne bi. Strah pred neuspehom vas imobilizira. Da bi ta strah pregnali, morate delovati. Akcija je tista, ki vam da moč, da spremenite okoliščine situacije. Kaj bi storili, če bi vam nekdo povedal, da boste pri projektu, ki ste se ga lotili, zelo uspešni? Kaj, če bi vam nekdo rekel da boste uspešni pri vsem, česar se lotite? Kaj vse bi dosegli in kako bi delovali, ko vas strah ne bi hromil?

Vztrajnost

Uspešni ljudje se ne vdajo kar tako. Vztrajanje je tisto, kar jih vodi do uspeha. Preizkušajo različne pristope in tehnike, da bi dosegli želeno. Neuspešni ljudje poskusijo nekaj in takoj odnehajo. Ne odnehajte, vztrajajte. Stvari delajte drugače. Če to, kar počnete ni pravi pristop, poskusite kaj drugega.

Neuspeha ne jemljite osebno

Neuspeh se zgodi zaradi danih okoliščin. Ne jemljite ga osebno, saj to ni osebnostna lastnost. Vaš neuspeh vas ne definira. Vi niste neuspeh, zato se z njim ne poistovetite.

Ne bodite strogi do sebe

Neuspeh ne sme biti samoobsodba in predmet samo cene. Neuspeh je odločitev, morda dogodek in ne oseba.

Ko se ena vrata zapro, se druga odpro

Pazite na priložnosti, ki morda pridejo iz neuspeha. Saj poznate reka, da se vse zgodi z razlogom in kjer se ena vrata zapro, se druga odpro. Vsak neuspeh ima seme, ki prinaša nekaj drugega.

Priložnost za učenje

Vzemite izkušnjo neuspeha kot priložnost za učenje. Kaj ste se iz tega naučili, kako vam bo to pomagalo v prihodnosti?

Vprašajte se:

Kje je bila napaka? Zakaj se je zgodila? Bi napako lahko preprečili? Kako bom lahko naslednjič boljši?

Ne ignorirajte izkušnje, temveč se iz nje nekaj naučite.

PREBERITE TUDI: 9 razlogov, zakaj ne dosegate svojih ciljev

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj