Konkurenčno okolje in presežek ponudbe na trgu zahtevajo od podjetja optimalno delovanje, da bi le-to lahko preživelo. Nepredvidljivost dogodkov in negotova prihodnost sta le dva izmed dejavnikov, ki povečujeta vsakodnevni stres zaposlenih. Konkurenca na trgu od podjetij zahteva kakovostne izdelke oz. storitve, nizke stroške in kratke dobavne roke, kar posledično pomeni, da morajo zaposleni delati hitro, učinkovito in brez napak. Kontinuirana kombinacija hitrega tempa in visokih zahtev privede zaposlenega do izgorevanja.

Spoznali boste kako dražljaji vplivajo na hormonski sistem v telesu, kako se odzivamo na stresne situacije, kakšni so simptomi stresa, koliko je stopenj do popolne izgorelosti in kako se le-ta kaže, kakšne so posledice ter na kakšen način jih lahko odpravimo oz. v čim večji meri omilimo.

Na praktični delavnici boste udeleženci ozavestili pomen stresa ter se naučili številnih praktičnih antistresnih vaj, med katerimi boste izbrali, katera je za vas najbolj primerna, ter jo boste lahko nato vsakodnevno redno izvajali. Naučili se boste vaj za sinhronizacijo obeh možganskih polovic (bolj kot sta sinhronizirani, manjše so posledice stresa) ter vaj s pomočjo vizualizacije. Prav tako se boste naučili pravilnega izvajanja vaj avtogenega treninga v kombinaciji s pravilnim dihanjem.

Odzivanje na stres in preobremenjenost variira od posameznika do posameznika; v trenutku stresnega dražljaja nekateri pokašljujejo, grizejo nohte, spet drugi stiskajo zobe oz. pesti, medtem ko se simptomi dlje trajajočega stresa kažejo v upadu koncentracije, občutku ponižanja, slabšem spominu, nezmožnosti dokončanja nalog, zavračanju, negativni samopodobi oz. dvomu vase.

Problem je v tem, da se pogosto dejanj, ki jih počnemo pod stresom, sploh ne zavedamo in jih izvajamo podzavestno. Zato nehote čez čas sprejmemo neprestano napetost (ko npr. lovimo roke ali imamo še toliko dela, ki ga nikakor ne uspemo sprocesirati) kot del normalnega vsakdana. Takšno sprejemanje in ponotranjanje pa je lahko precej nevarno, saj lahko privede do izgorelosti.

Posledice izgorevanja se kažejo v občutljivosti, kronični utrujenosti, pasivnosti ter razdražljivi in cinični komunikaciji. Do popolne izgorelosti mora iti posameznik prej skozi 6 faz, žal pa se izgorelosti zavemo šele v zadnji, šesti fazi, ko je že prepozno oz. ko se nam poruši imunski sistem in zbolimo.

Vam kdaj sodelavci rečejo, da osorno gledate? Ali pa se vam morda zdi, da vas kdo izmed sodelavcev grdo gleda, pa ne veste, zakaj?

Pomembno je, da tudi sami pri sebi prepoznamo kakšna je naša reakcija na stresne situacije, da potem lahko reagiramo in ga karseda omilimo. Pogosto namreč pride do konfliktov zaradi našega stresnega stanja, ki se odraža tudi na naših sodelavcih, saj naša obremenjenost in čustva vplivajo na ljudi okoli nas.

V podjetjih kjer so to delavnico že izvedli poročajo o vidnih pozitivnih učinkih pri zaposlenih, ki vaje redno izvajajo. Za dolgoročne učinke delavnice je ključnega pomena, da vaje redno izvajate tudi, ko je delavnica že za vami.

Utrinki z delavnice – KLIK.
 

50% popusta za članice Planeta Lepote!

17. 4. 2013 od 13.00 do 19.30, in sicer na naslovu Agencija POTI, Stegne 7, Ljubljana. Prijave in plačila zbiramo do 2 dni pred delavnico, torej do 15. 4. 2013, s prijavo na e-naslov urednistvo'at'planet-lepote.com z naslovom sporočila obvezno (zadeva/subject) Prijava – Antistres pa si zagotovitie kar 50% popusta! Redna cena seminarja znaša 129,00 EUR, za PLanetke 64,50 EUR.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj