Nosečnost je posebno obdobje, v katerem se ženski telo zelo spreminja. V telesu se v času nosečnosti namreč dogaja ogromno sprememb in to vpliva tudi na naš največji organ; kožo. Določeni procesi in hormonske spremembe lahko videz kože poslabšajo.

PREBERITE TUDI: 10 stvari o nosečnosti in porodu, ki vam jih niso povedali

Veliko nosečnicam se koža na obrazu izboljša, saj akne izginejo, koža pa je sijoča. Zato pravijo, da nosečnice žarijo. Zgodi pa se tudi veliko drugih sprememb. Večina sprememb na koži ni nevarnih, pojavijo se med nosečnostjo in po porodu izginejo. Vseeno previdnost ni odveč; samopregledovanje je pomembno. Ne bodite pa presenečene, če boste med nosečnostjo bolj občutljive na določene kozmetične izdelke in jih boste morale celo zamenjati. Atopični dermatitis se lahko pojavi prvič ali pa se zelo poslabša. S pravilno nego in prehrano lahko kožo ohranite v dobrem stanju.

Spremembe na koži

Majhne rdeče lise

Zaradi boljše prekrvavljenosti celega telesa se pri nosečnosti lahko pojavijo majhne rdeče lise. Pojavijo se na nogah in rokah ter obrazu in dekolteju. Koža je lahko pordela in pojavijo se izpuščaji.

Rjave lise

Lahko se pojavi melazma v obliki rjavih lis na obrazu.

Pigmentni madeži

Okoli ust (ali kjerkoli drugje po telesu) lahko nastanejo rjavi madeži, ki spominjajo na pege. Pigmentna znamenja se v času nosečnosti lahko povečajo in potemnijo. Potemnijo lahko tudi sončne pegice.

Črta na trebuhu

Nekaterim se na trebuhu pojavi črta, ki se ji reče tudi linea nigra, ki po porodu izgine. Nastane zaradi povečane ravni melanocitnih hormonov.

Suha koža

Nosečnice imajo lahko zelo suho in uvelo kožo. Priporočljiva je uporaba losjonov ali olj za telo ter uporaba mil za telo, ki ne izsušijo. Uporabljajte naravna olja brez škodljivih sestavin. Pijte tudi veliko vode, da kožo hidrirate od znotraj.

Strije

Strije se pojavijo na trebuščku, dojkah in stegnih. Nastanejo zaradi rasti telesne teže, zaradi česar v kožnem tkivu nastanejo razpoke. Elastičnost kože lahko povečamo z gibanjem, vlaženjem, hidracijo in ustrezno prehrano.

Poraščenost

Nosečnice so med nosečnostjo pogosto bolj poraščene kot sicer.

Srbenje

Koža lahko srbi, še posebej v prvem tromesečju. Začne srbeti na koži na trebuhu in se razširi drugam.

PREBERITE TUDI: Je vaša koža suha ali dehidrirana – v čem je razlika?

Ustrezna nega, hidracija in prehrana

Spremembe na koži se ne pojavijo vsem in v enaki količini, temveč se stanje kože od nosečnice do nosečnice razlikuje. Koži lahko pomagate z uravnoteženo prehrano (zadostno količino vitaminov in mineralov), zadostnim pitjem tekočine ter s pravilno nego kože. Uporabljajte nežna čistilna sredstva, kožo na telesu pa vlažite s kokosovim oljem, avokadovim oljem, oljčnim oljem in drugimi naravnimi sestavinami. Imejte v mislih, da se sestavine v kremah lahko absorbirajo v telo, zato izbirajte prava mazila. Nekatere sestavine namreč lahko škodujejo plodu oz. otroku in motijo hormonsko ravnovesje.

PREBERITE TUDI: Nosečnost: drugo tromesečje in aktivnosti nosečnice

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj